Wędzone pikantne Patyki wołowe
Ten wędzony, pikantny przepis na patyki wołowe jest bardzo elastyczny. Możesz zastąpić wołowinę dziczyzną, ale zwróć na to uwagę. Jeśli używasz dziczyzny, dodaj 10-15% wołowiny lub tłuszczu wieprzowiny. Jeśli chodzi o obudowy, można użyć owiec lub kolagenu, 17-19 mm. Zapal je przez 1 1/2-2 godziny w temperaturze szafki 150 ° F-160 ° F. Następnie podbij szafkę umiarkowaną do 175 ° F, aż temperatura wewnętrzna mierzy 152 ° F. W tej temperaturze będziesz mieć świeży styl patyczki. Lub możesz kontynuować, dopóki nie osiągniesz pożądanej suchości lub odwodnij się dalej, aby uzyskać szczupły jim jak suchość.
Ingredients
Przepis na 5 funtów:
5 funtów chudego burgera (85/15) lub dziczyzny. Jeśli używasz dziczyzny, dodaj 10-15% tłuszczu wołowego lub wieprzowego.
1 łyżeczka Instacure #1 (inaczej różowa sól; Praski proszek #1; Modern Cure #1; TCM)
1-1/2 łyżeczki Czarnego pieprzu
1-1/2 łyżeczki czerwonej papryczki chili (użyłam chipotle)
1-1/2 łyżeczki soli czosnkowej
2 łyżeczki Akcent (opcjonalnie)
1 łyżeczka pieprzu cayenne (dodaj więcej, aby podgrzać)
1/2 łyżeczki papryki
2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki (przeszłam przez młynek, tylko trochę, żeby rozdrobnić nasiona)
1/2 szklanki zimnej wody
3 łyżki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki ostrego sosu (ja użyłam Franks Extra Hot)
1 łyżka kapsułkowanego kwasu cytrynowego (opcjonalnie)
Osłonki owcze lub kolagenowe 17 – 19mm
Preparation
W małej misce wymieszaj ostry sos, cukier, wodę i sól. Mieszaj, aż cukier i woda całkowicie się rozpuszczą.
W osobnej misce wymieszaj resztę suchych składników oprócz kapsułkowanego kwasu cytrynowego. Mieszaj, aż dobrze się wymiesza.
Połącz mokre i suche składniki z mięsem i dobrze wymieszaj.
Tuż przed farszem dodać kapsułkowany kwas cytrynowy i napełnić przygotowane osłonki. Ułóż kiełbasę na stojakach i włóż do wędzarni Bradley.
Zastosuj dym przez 1 1/2 – 2 godziny w temperaturze szafki 150°F-160°F. Następnie uderz o szafkę temperatura do 175°F, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 152°F. W tej temperaturze otrzymasz świeży kij w kształcie węża. Możesz też kontynuować aż do osiągnięcia pożądanej suchości lub dalej odwadniać, aby uzyskać efekt Slim Jim przypominający suchość.