Wędzone WTS Mostek Przepis
Przygotuj się na niezapomniane mostki z tym skrupulatnie wykonanym przepisem. Po tygodniowym starzeniu się mostka w celu zwiększenia jego smaku, odetnij nadmiar tłuszczu i obficie pokryj go aromatycznym pocieraniem, po czym palił go nisko i powoli w palacza Bradleya. Rezultatem jest delikatny, soczysty i przepyszny mostek, który sprawi, że pragniesz więcej, uzupełniony kuszącym aromatem, który wypełnia twoją kuchnię podczas procesu gotowania.
Ingredients
Mostek Packera o wadze 9–12 funtów
Składniki nacierać:
¾ szklanki papryki
¼ szklanki grubego czarnego pieprzu, grubej soli i cukru
Po 2 łyżki sproszkowanego chilli, sproszkowanego czosnku, sproszkowanej cebuli i 2 łyżeczki cayenne
Preparation
Dojrzewanie mostka:
Jeśli kupiłeś mostek przycięty na rynku, wyjmij go z opakowania i zamknij próżniowo; pakowacz jest odpowietrzony i gotowy.
Mostek włóż do lodówki na co najmniej 2 tygodnie (a lepiej 3), codziennie przewracając go na drugą stronę.
Przycinanie mostka:
Dzień przed paleniem wyjmij mostek z opakowania, aby przyciąć go z tłuszczu. Jeśli kupiłeś przycięty rynek, możesz już iść.
Z pakowacza odetnij duże kawałki tłuszczu, ale nie daj się za bardzo ponieść czapce, ponieważ służy ona jako samoposilenie podczas gotowania.
Po usunięciu ciężkich części tłuszczu zobaczysz tłustą wstęgę oddzielającą płaską część od czubka. Przesuń nóż wzdłuż tej wstążki, jakbyś chciał je rozdzielić. Jeśli zginanie w sklepie było prawidłowe, nie powinnaś mieć zbyt grubej wstążki i nie będziesz musiała jej zbyt wiele zdejmować.
Palenie/Gotowanie Przygotowanie:
Wybierz swój ulubiony żel i nie wstydź się go. Przykryj cały mostek i nie zapomnij posmarować miejsca, w których znajdowała się gruba wstążka.
Umieść mostek w zamku błyskawicznym o pojemności 2 galonów (jeśli nie możesz znaleźć tak dużego zamka błyskawicznego, po prostu uszczelnij go próżniowo) i wyciągnij jak najwięcej powietrza.
Schłodzić przez noc.
Palenie:
Wyciągnij mostek z torby i umieść go na stojaku na blacie.
Zostaw mostek na blacie na około godzinę. Gdy zacznie się pocić, możesz iść. A najfajniejsze jest to, że nie jest nawet ugotowane i już ładnie pachnie.
Rozgrzej wędzarnię Bradley do 220°F.
Umieść mostek w wędzarni na środkowym ruszcie. Powrót temperatury w szafie zajmie sporo czasu, zwłaszcza jeśli urządzenie jest w pełni załadowane.
Gdy wędzarnia ponownie osiągnie 220°F, zastosuj 4 godziny dymu. Ja używam Mesquite, ale używam dowolnego smaku, który Ci odpowiada.
Wyciągnij mostek z wędzarni, a zauważysz, że nieco się skurczył – to dobrze.
Mostek włóż do foliowego naczynia z odrobiną soku jabłkowego.
Przykryj szczelnie miskę foliową o dużej wytrzymałości i włóż do piekarnika o temperaturze 220°F.
Robiąc mostek, nie strzelam raczej dla żadnej temperatury wewnętrznej, raczej niskiej i powolnej, ale jeśli miałbym zgadywać, to prawdopodobnie 190-205.
Zdjąć z patelni i szczelnie zawinąć w folię.
FTC jeszcze przez kilka godzin (4-5 godzin). Ustaw czas FTC na kolację, jeśli potrzebujesz trochę więcej lub mniej, wszystko będzie OK! Dzięki ludziom z Bradley Forum dowiedziałem się, że FTC to kluczowy element… Wciąga cały sok z powrotem do mięsa! A skoro już mowa o soku, kiedy wyciągasz z piekarnika patelnie pełne mostka, wlej sok do garnka. Stanowi świetną bazę do sosu!
Mesquite
Drewno
Jako najmocniejszy z gatunków wędzonych, doskonale uzupełnia bogate mięsa, takie jak stek, kaczka i jagnięcina, swoim mocniejszym, nieco słodszym i delikatniejszym niż Hikora smakiem.
Shop Now