Wędzony styl grillowania Mostek Przepis
Wiele osób uważa mostek za najtrudniejszy krój mięsa do gotowania. Idealnym rozwiązaniem jest leczenie mięsa obfitym wcieraniem i solanką, aby nie wyschło. I nie zapomnij o złotej zasadzie: niski i powolny.
Ingredients
10 funtów Mostek wołowy, tłuszcz przycięty do grubości ¼ cala
Do nacierania grilla:
¼ szklanki brązowego cukru
¼ szklanki papryki
3 łyżki czarnego pieprzu
4 łyżki soli koszernej
2 łyżeczki czosnku w proszku
2 łyżeczki proszku cebulowego
2 łyżeczki nasion selera
1 łyżeczka pieprzu cayenne
Na sos musztardowy:
1 szklanka musztardy żółtej
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
¼ łyżeczki soli koszernej
1 łyżeczka ostrego sosu
Na sos do mopa:
½ szklanki octu jabłkowego
1 puszka (355 ml) piwa bursztynowego lub ciemnego
½ szklanki wody
¼ szklanki oleju roślinnego
1 łyżka suchego nacierania BBQ
2 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżka ostrego sosu
1 łyżeczka czarnego pieprzu
Sos grilowy:
½ szklanki cebuli, drobno posiekanej
2 łyżki masła
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szklanki ketchupu
¾ szklanki brązowego cukru
¼ szklanki miodu
¼ szklanki melasy
1 szklanka białego octu
1 łyżeczka ziela angielskiego
3 łyżki musztardy Dijon
2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki chili w proszku
3 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżka papryki
3 łyżki soku z cytryny
Bisquettes Bradley o smaku hikorowym
Preparation
Wymieszaj składniki suchego nacierania i odłóż 1 łyżkę stołową na sos do mopa.
Mostek obficie posyp suchą pastą, zawiń w folię i wstaw do lodówki na noc.
Rozgrzej wędzarnię Bradley w ciągu dnia z bisquettesami o smaku hikorowym do temperatury 200-250°F.
Wyjąć mostek z lodówki na 1 godzinę przed gotowaniem i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Wymieszaj składniki na sos musztardowy.
Całość posmaruj sosem musztardowym.
Umieść mostek w wędzarni tłuszczem do góry.
Wymieszaj składniki na sos do mopa.
Po 3 godzinach obróć mostek i przetrzyj sosem mopowym.
Po kolejnych 2 godzinach ułóż mostek na 2 kawałkach wytrzymałej folii. Wlać pozostały sos z mopa (około ćwierć filiżanki) na mostek i szczelnie zamknąć.
Kontynuuj wędzenie przez kolejne 2 do 4 godzin lub do czasu, aż wewnętrzna temperatura mostka osiągnie 195°F.
Wyjmij mostek z folii i odstaw na 30 minut, a następnie pokrój mostek wzdłuż włókien.
Podczas gdy mostek się dymi, przygotuj sos BBQ, podgrzewając masło w średnim rondlu i podsmaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie miękka. Dodaj pozostałe składniki. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 20 minut.
Podawaj mostek z sosem BBQ.
Przepis: Lena Clayton
Amerykański orzech biały
Drewno
Mocny i słodki smak Hickory Bisquettes sprawia, że jest to jedno z najpopularniejszych gatunków drewna do wędzenia, a szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, dziczyzną, ptastwem wodnym, orzechami i serem.
Shop Now