Smoked BBQ Style Brisket Recipe

Wędzony styl grillowania Mostek Przepis



Wiele osób uważa mostek za najtrudniejszy krój mięsa do gotowania. Idealnym rozwiązaniem jest leczenie mięsa obfitym wcieraniem i solanką, aby nie wyschło. I nie zapomnij o złotej zasadzie: niski i powolny.

Ingredients

10 funtów Mostek wołowy, tłuszcz przycięty do grubości ¼ cala

Do nacierania grilla:

¼ szklanki brązowego cukru

¼ szklanki papryki

3 łyżki czarnego pieprzu

4 łyżki soli koszernej

2 łyżeczki czosnku w proszku

2 łyżeczki proszku cebulowego

2 łyżeczki nasion selera

1 łyżeczka pieprzu cayenne

Na sos musztardowy:

1 szklanka musztardy żółtej

¼ łyżeczki czarnego pieprzu

¼ łyżeczki soli koszernej

1 łyżeczka ostrego sosu

Na sos do mopa:

½ szklanki octu jabłkowego

1 puszka (355 ml) piwa bursztynowego lub ciemnego

½ szklanki wody

¼ szklanki oleju roślinnego

1 łyżka suchego nacierania BBQ

2 łyżki sosu Worcestershire

1 łyżka ostrego sosu

1 łyżeczka czarnego pieprzu

Sos grilowy:

½ szklanki cebuli, drobno posiekanej

2 łyżki masła

3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 szklanki ketchupu

¾ szklanki brązowego cukru

¼ szklanki miodu

¼ szklanki melasy

1 szklanka białego octu

1 łyżeczka ziela angielskiego

3 łyżki musztardy Dijon

2 łyżeczki czarnego pieprzu

2 łyżeczki chili w proszku

3 łyżki sosu Worcestershire

2 łyżeczki czosnku w proszku

1 łyżka papryki

3 łyżki soku z cytryny

Bisquettes Bradley o smaku hikorowym

Preparation

Wymieszaj składniki suchego nacierania i odłóż 1 łyżkę stołową na sos do mopa.

Mostek obficie posyp suchą pastą, zawiń w folię i wstaw do lodówki na noc.

Rozgrzej wędzarnię Bradley w ciągu dnia z bisquettesami o smaku hikorowym do temperatury 200-250°F.

Wyjąć mostek z lodówki na 1 godzinę przed gotowaniem i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Wymieszaj składniki na sos musztardowy.

Całość posmaruj sosem musztardowym.

Umieść mostek w wędzarni tłuszczem do góry.

Wymieszaj składniki na sos do mopa.

Po 3 godzinach obróć mostek i przetrzyj sosem mopowym.

Po kolejnych 2 godzinach ułóż mostek na 2 kawałkach wytrzymałej folii. Wlać pozostały sos z mopa (około ćwierć filiżanki) na mostek i szczelnie zamknąć.

Kontynuuj wędzenie przez kolejne 2 do 4 godzin lub do czasu, aż wewnętrzna temperatura mostka osiągnie 195°F.

Wyjmij mostek z folii i odstaw na 30 minut, a następnie pokrój mostek wzdłuż włókien.

Podczas gdy mostek się dymi, przygotuj sos BBQ, podgrzewając masło w średnim rondlu i podsmaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie miękka. Dodaj pozostałe składniki. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 20 minut.

Podawaj mostek z sosem BBQ.

Przepis: Lena Clayton

Amerykański orzech biały
 Drewno

Hickory Bisquettes dla palaczy Bradley

Mocny i słodki smak Hickory Bisquettes sprawia, że jest to jedno z najpopularniejszych gatunków drewna do wędzenia, a szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, dziczyzną, ptastwem wodnym, orzechami i serem.

Shop Now