Wędzony marynowany Stek flanki Przepis



Cienko pokrojone, jest to wspaniałe mięso do serwowania z ryżem i mieszać smażone warzywa.

Ingredients

750 g (1 ½ funta) steku z flanki (w przybliżeniu)

30 ml (2 łyżki) oleju

45 ml (3 łyżki) sosu teriyaki

60 ml (4 łyżki) czerwonego octu winnego

5 ml (1 łyżeczka) drobno posiekanego świeżego imbiru

1 ząbek czosnku, posiekany

Preparation

Lekko natnij stek z flanki na krzyż po obu stronach.

Włożyć do zamykanej torebki i dodać składniki marynaty. Dobrze uszczelnij.

Obróć torebkę, aby pokryć nią mięso.

Przechowywać w lodówce przez noc lub 2 godziny w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu obracając.

Metoda palenia:

Rozgrzej wędzarnię do temperatury około 95–100°C (200–220°F).

Wyjmij mięso z worka, zachowując marynatę do posmarowania.

Ułożyć na stojaku pośrodku wędzarni.

Wędź przez 1–2 godziny preferowanym drewnem lub do momentu, gdy termometr natychmiastowy wskaże 55°C (130°F) w przypadku rzadkiego lub 65°C (150°F) w przypadku średniego. Czas gotowania będzie się różnić w zależności od pogody i warunków wiatrowych.

Podlewaj co pół godziny, aby mięso nie wyschło.

Gotowe do podania:

Wyjmij z wędzarni i odstaw na 10 minut przed rzeźbieniem.

Pokrój w cienkie plasterki na długiej, płaskiej przekątnej w poprzek włókien.