smoked blue berry meatballs

Wędzony Klopsiki jagodowe z pikantnym przepisem na sos do grilla jagodowego



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, wiesz, że nie wrócisz do tradycyjnie wędzonego klopsika. To jest takie dobre!

Pikantny sos do grilla jagodowego będzie świetny z każdym wędzonym daniem!

Cieszyć się!

Ingredients

Klopsiki jagodowe:

¾ funta wysokiej jakości mielonej wołowiny

¼ funta mielonej wieprzowiny (szukaj dużej zawartości tłuszczu, najlepiej mielonej wieprzowiny)

1 jajko

1 łyżka sosu Worcestershire

2 łyżki posiekanej bazylii

¼ szklanki borówek (mrożonych lub świeżych, ale należy je rozmrozić)

2 łyżeczki czosnku w proszku

¼ szklanki startego parmezanu

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki czarnego pieprzu

Pikantny sos BBQ z jagodami:

2 szklanki jagód

¾ szklanki ketchupu

½ szklanki czerwonego octu winnego

½ szklanki brązowego cukru

1 łyżka melasy

½ szklanki wody

2 łyżki ostrego sosu (używam Marie Sharp's)

3 łyżeczki cayenne

1 łyżeczka czarnego pieprzu

2 ząbki czosnku – zmiażdżone

Preparation

Wędzone klopsiki jagodowe:

Wymieszaj razem wołowinę i wieprzowinę.

Dodaj jajko i pozostałe składniki, mieszając rękami (to najlepszy sposób!), aż dobrze się połączą.

Rozwałkuj klopsiki na grubość 2 cali i dobrze je dociśnij (w tym przepisie pominięto bułkę tartą, aby klopsiki były soczyste i wolne od wypełniacza. Oznacza to jednak, że klopsiki musisz mocno docisnąć, aby zachować ich kształt).

Umieścić klopsiki na Frogmacie lub na aluminiowej tacy wewnątrz nagrzanej wędzarni.

Wędź w temperaturze 225°F przez 2½ godziny z biszkietami dębowymi.

W czasie gdy klopsiki się dymią, przygotuj sos BBQ.

Pikantny sos BBQ z jagodami:

Wszystkie składniki sosu połączyć w rondlu i doprowadzić do wrzenia.

Dusić przez 5-7 minut.

Zdjąć z ognia i ostudzić.

Usuń ząbki czosnku.

Sos zmiksuj blenderem ręcznym lub zwykłym blenderem na gładką masę.

Podawaj wędzone klopsiki z sosem BBQ, jako przystawkę lub w smacznej kanapce!

Przepis autorstwa Leny Clayton

Dąb
 Drewno

Biszkiety dębowe dla wędzarzy Bradley

Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.

Shop Now