Smoked Greek Pasticcio Recipe

Wędzony Grecki pasticcio Przepis



Lekkie palenie z olcą lub drewnem jabłkowym zarówno mięsa, jak i warzyw nadaje temu daniu ciekawy akcent. Pal pokrojone grzyby i posiekaną cebulę na stojaku z siatki w górnej połowie palacza około 30 minut.

Ingredients

Spód:

500 ml (2 filiżanki) makaronu, ugotowanego i odsączonego

2 Jajka, lekko ubite

75 ml (⅓ szklanki) startego parmezanu

Pożywny:

750 g (1 ½ funta) chudej mielonej wołowiny, wędzonej

500 ml (2 szklanki) pokrojonych w plasterki grzybów, wędzonych

1 Średnia cebula, drobno posiekana, wędzona

1 – 398 ml (14 uncji) sosu pomidorowego

5 ml (1 łyżeczka) posiekanego czosnku

5 ml (1 łyżeczka) soli, pieprzu, cynamonu

Byczy:

75 ml (⅓ szklanki) masła

75 ml (⅓ szklanki) mąki uniwersalnej

Szczypta każdego: soli, gałki muszkatołowej

750 ml (3 szklanki) mleka

2 Jajka, lekko ubite

75 ml (⅓ szklanki) startego parmezanu

Preparation

Spód:

Połącz makaron, jajka i ser.

Rozsmaruj na dnie natłuszczonej formy do pieczenia o wymiarach 33 x 23 cm (13 x 9 cali).

Odłożyć na bok.

Pożywny:

Podsmaż wędzoną mieloną wołowinę, grzyby i cebulę na dużej patelni, aż będzie miękka i rumiana.

Odcedź tłuszcz.

Wymieszać z sosem pomidorowym i przyprawami.

Dusić bez przykrycia. W międzyczasie przygotuj polewę.

Byczy:

W dużym rondlu roztapiamy masło.

Wymieszaj mąkę, sól i gałkę muszkatołową.

Dodaj mleko.

Gotuj, mieszając, aż zgęstnieje i zacznie bulgotać.

Stopniowo wmieszaj jajka i wróć do rondla.

Gotuj na małym ogniu przez minutę dłużej.

Złożenie:

Na makaron rozsmaruj nadzienie mięsne.

Ogólnie posmaruj polewą.

Posypać parmezanem.

Piec w temperaturze 180°C (350°F) przez 35 – 40 minut; lub do złotego koloru i bulgotania.

Olcha
 drewno

Bisquettes olchowy dla palaczy Bradley

Olcha jest powszechnie stosowana do wędzonego łososia ze względu na jej łagodniejszy smak. Jednak dzięki lekkiemu, słodkiemu i piżmowemu smakowi jest to gładki aromat dymu, idealny do niemal każdego dania.

Shop Now