Wędzony Krótkie żebra wołowe i przepis na gulasz ziemniaczany
Postanowiłem wypróbować przepis z krótkimi żeberkami wędzonymi drewnem drewna. Co za krok w górę od po prostu gotowania. Oto, co zrobiłem.
Ingredients
3 – 4 funty krótkich żeberek wołowych
1 szklanka czerwonego wina
Jedna puszka pomidorów romskich o pojemności 28 uncji
Jedna puszka koncentratu pomidorowego o pojemności 8 uncji
1 Średnia cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżeczka oregano i ziół prowansalskich
4 Duże, rdzawe ziemniaki – obrane
Pocierać:
¾ szklanki papryki
Po ¼ szklanki cukru, soli koszernej lub morskiej i świeżo zmielonego pieprzu
Po 2 łyżki mocy chili, sproszkowanej cayenne, sproszkowanej cebuli, czosnku w proszku i oliwy z oliwek
Preparation
Nałóż maseczkę na krótkie żebra i pozostaw na 30 minut.
Rozgrzej wędzarnię, następnie umieść krótkie żeberka w temperaturze 210°F na 4 godziny, używając drewna dębowego lub pekan.
Podczas gdy żeberka się dymią, przygotuj gotujący się sos.
Gotujący Sos
Cebulę i czosnek podsmaż na oleju do miękkości.
Do blendera włóż pomidory roma i zmiksuj na gładką masę.
Wlać mieszaninę pomidorów do garnka i dodać cebulę, czosnek, czerwone wino, koncentrat pomidorowy, zioła i sos Worcestershire.
Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.
Zdejmij z ognia i odłóż na bok.
Po 4 godzinach wyjmij krótkie żeberka z wędzarni.
Końcowe kroki:
Żeberka ułożyć na patelni i zalać je gotującym się sosem.
Przykryj patelnię i wróć do wędzarni (lub piekarnika) w temperaturze 250°F na kolejne 3-4 godziny.
Dodać ziemniaki na ostatnie 1,5 godziny.
Dąb
Drewno
Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.
Shop Now