Wędzony Pieprzone wołowiny Przepis
W przypadku tego wędzonego przepisu z pieprzami wołowiny użyłem sproszkowanej dekstrozy z doskonałymi wynikami. Używamy sproszkowanej dekstrozy do przetwarzania częściowo suszonych kiełbas. Jest to słodzik z zaledwie 70% tak słodki jak zwykły cukier, składnik odżywczy dla organizmów kwasu mlekowego, które pomagają w fermentacji, nadając pikantny smak. Dextroza jest cięższa niż mięso i zmusza się do komórek mięsa. Użyj 2-5 TB. Sproszkowana dekstroza na 10 funtów. z mięsa. 1 lb. 8 uncji. Sproszkowana dekstroza przetworzy około 200 funtów. z mięsa.
Ingredients
Składniki na 10 funtów
2 ½ galona wody z lodem
1 filiżanka lekarstwa nr 1
1 funt soli
2 szklanki sproszkowanej dekstrozy
Preparation
Użyj kawałków górnych lub dolnych krążków o grubości około 4-5 cali.
Do mięsa napompuj solanką w ilości 10% masy mięsa.
Następnie obficie natrzyj mięso mielonym czarnym pieprzem
Ułożyć bardzo szczelnie w pojemniku do dojrzewania, z obciążoną drewnianą pokrywą, aby docisnąć mięso do dołu.
Dodaj tyle solanki, aby przykryła mięso i pozostaw na 7 dni w temperaturze 3-4°C (38-40°F)
Wyjmij mięso i włóż je do rękawa. Można go również położyć na płasko, jeśli dostępne jest sito wędzarnicze.
Wędzarnię należy nagrzać do temperatury 130°F (54,4°C) przy szeroko otwartych szybach, aż powierzchnia mięsa będzie sucha.
Następnie podnieś temperaturę do 155°F (68,3°C) przy przepustnicy otwartej w ¼. Wędzić w tej temperaturze przez 4 godziny.
Zamknij dym i podnieś temperaturę do 210°F (98,9°C), aż wewnętrzna temperatura mięsa osiągnie 165°F (73,8°C).
Przed pokrojeniem mięso włóż do lodówki na 24 godziny.