The Best Smoked Meatloaf Ever Recipe
This can be baked in the oven, of course, but I did it in our electric smoker. I smoked it for about 30 min, using hickory. Then continued smoking and cooking at 300 for 2-3 hours, or until meat reaches 160ºF.
Ingredients
Na klopsiki:
6 Kromki białego chleba
1 szklanka pełnego mleka
2-funtowy mielony uchwyt lub 1-funtowy chwyt i 1-funtowa mielona wieprzowina
1 szklanka (czubata) świeżo startego parmezanu
¼ łyżeczki soli sezonowanej
¾ łyżeczki soli
Świeżo zmielony czarny pieprz
⅓ szklanki posiekanej natki pietruszki płaskolistnej
1 średnia cebula, posiekana
Posiekany czosnek, tyle, ile lubisz
4 Całe jajka, ubite
10 plasterków cienkiego/zwykłego boczku (użyłam Bentona i mniej)
Na sos:
1 ½ szklanki ketchupu
⅓ szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka suchej musztardy
Tabasco do smaku
Preparation
Kromki chleba zalać mlekiem. Pozostawić do namoczenia na kilka minut. Do dużej miski włóż mieloną wołowinę, chleb namoczony w mleku, parmezan, sól, czarny pieprz, cebulę, czosnek i pietruszkę. Wlać roztrzepane jajka.
Dłońmi mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Z powstałej masy uformuj bochenek w żaroodpornej formie. Jest to bardzo wilgotny klops, ale ładnie twardnieje po ugotowaniu. (Wyłóż dno patelni folią, aby uniknąć dużego bałaganu!) Zamiast tego użyłam płaskiej patelni i prawdopodobnie upiekła się trochę szybciej niż bochenek.
Na wierzchu ułóż plasterki boczku, wkładając je pod klops.
Przygotuj sos: w misce miksującej dodaj ketchup, brązowy cukier, musztardę i ostry sos. Wymieszaj razem. Wlać ⅓ mieszanki na wierzch bekonu. Rozsmarować łyżką. W połowie palenia rozłóż ⅓ więcej. Resztę zachowaj do podania.