alt="smoked meatloaf"

The Best Smoked Meatloaf Ever Recipe



This can be baked in the oven, of course, but I did it in our electric smoker. I smoked it for about 30 min, using hickory. Then continued smoking and cooking at 300 for 2-3 hours, or until meat reaches 160ºF.

Ingredients

Na klopsiki:

6 Kromki białego chleba

1 szklanka pełnego mleka

2-funtowy mielony uchwyt lub 1-funtowy chwyt i 1-funtowa mielona wieprzowina

1 szklanka (czubata) świeżo startego parmezanu

¼ łyżeczki soli sezonowanej

¾ łyżeczki soli

Świeżo zmielony czarny pieprz

⅓ szklanki posiekanej natki pietruszki płaskolistnej

1 średnia cebula, posiekana

Posiekany czosnek, tyle, ile lubisz

4 Całe jajka, ubite

10 plasterków cienkiego/zwykłego boczku (użyłam Bentona i mniej)

Na sos:

1 ½ szklanki ketchupu

⅓ szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka suchej musztardy

Tabasco do smaku

Preparation

Kromki chleba zalać mlekiem. Pozostawić do namoczenia na kilka minut. Do dużej miski włóż mieloną wołowinę, chleb namoczony w mleku, parmezan, sól, czarny pieprz, cebulę, czosnek i pietruszkę. Wlać roztrzepane jajka.

Dłońmi mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Z powstałej masy uformuj bochenek w żaroodpornej formie. Jest to bardzo wilgotny klops, ale ładnie twardnieje po ugotowaniu. (Wyłóż dno patelni folią, aby uniknąć dużego bałaganu!) Zamiast tego użyłam płaskiej patelni i prawdopodobnie upiekła się trochę szybciej niż bochenek.

Na wierzchu ułóż plasterki boczku, wkładając je pod klops.

Przygotuj sos: w misce miksującej dodaj ketchup, brązowy cukier, musztardę i ostry sos. Wymieszaj razem. Wlać ⅓ mieszanki na wierzch bekonu. Rozsmarować łyżką. W połowie palenia rozłóż ⅓ więcej. Resztę zachowaj do podania.