Jak zrobić wędzone Pikantna wołowina szarpana
Marynowany w pikantnej mieszance i wędzony niski i powolny do perfekcji: ten wędzony pikantny przepis wołowy to najlepsza przekąska w historii!
Ingredients
2-funtowa przycięta wołowina z góry lub z dołu, końcówka polędwicy, stek z flanki lub dziczyzna
1 butelka ciemnego piwa
1 szklanka sosu sojowego
¼ szklanki sosu Worcestershire
4 łyżki grubo mielonego czarnego pieprzu
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka soli peklującej
½ łyżeczki soli czosnkowej
Preparation
W misce wymieszaj ciemne piwo, sos sojowy, sos Worcestershire, 2 łyżki czarnego pieprzu, brązowy cukier, sól peklującą i sól czosnkową.
Odetnij nadmiar tłuszczu z wołowiny i pokrój mięso w plastry o grubości 1/4 cala wzdłuż włókien.
Umieść plastry w zamykanej plastikowej torbie i zalej wołowinę mieszanką z miski, ściskając torebkę tak, aby cała była pokryta marynatą. Zamknąć torebkę i wstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia ustaw temperaturę wędzarni na 82°C i rozgrzej ją.
Wyjmij mięso z lodówki i wylej marynatę.
Osusz plastry papierowymi ręcznikami i ułóż je na stojakach wędzarni.
Wędź mięso przez 4 do 5 godzin lub do momentu, aż suszone mięso będzie suche, ale nadal gumowate. Do tego przepisu możesz użyć biszkoptów hikorowych.
Następnie wyjmij suszone mięso z wędzarni i przenieś je do plastikowej torby z możliwością wielokrotnego zamykania, gdy jest jeszcze ciepłe. Pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej z otwartą torebką.
Amerykański orzech biały
Drewno
Mocny i słodki smak Hickory Bisquettes sprawia, że jest to jedno z najpopularniejszych gatunków drewna do wędzenia, a szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, dziczyzną, ptastwem wodnym, orzechami i serem.
Shop Now