Jak zrobić Niedzielna pieczeń wołowiny
Klasyczny przepis na niedzielną pieczeń wołowiny! Wędzone nisko i wolno na wspaniałe weekendowe spotkanie rodzinne.
Ingredients
3 do 3 ½ funta okrągłej pieczeni wołowej, rumianej lub polędwicy
2 szklanki bulionu wołowego
1 Duży rdzawy ziemniak, obrany i pokrojony na kawałki
2 Marchewki, obrane i pokrojone na kawałki
2 Łodygi selera pokrojone na kawałki
2 gałązki tymianku
1 Mała cebula, pokrojona w kawałki
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Pocierać:
3 łyżki czosnku w proszku
2 łyżki soli
2 łyżki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka chili w proszku
½ łyżeczki kminku
Preparation
Pieczeń nacieramy ze wszystkich stron oliwą z oliwek i wkładamy do brytfanny, tłuszczem do góry.
W małej misce wymieszaj składniki nacierania. Dobrze dopraw mięso tą mieszanką i wlej bulion wołowy na dno patelni.
Ustaw temperaturę wędzarni na 160°C i rozgrzej ją. Gotuj pieczeń przez 40 do 50 minut lub do momentu, aż wierzch będzie przypieczony. Do tego przepisu możesz użyć biszkoptów hikorowych.
Zmniejsz temperaturę do 225°F (107°C). Dodaj warzywa i tymianek do bulionu, przykryj folią i kontynuuj gotowanie przez około 2 do 3 godzin lub do momentu, aż wewnętrzna temperatura mięsa osiągnie 135°F (57°C) w przypadku mięsa średnio wysmażonego.
Wyjmij z wędzarni i odstaw na 10 minut przed podaniem.
Amerykański orzech biały
Drewno
Mocny i słodki smak Hickory Bisquettes sprawia, że jest to jedno z najpopularniejszych gatunków drewna do wędzenia, a szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, dziczyzną, ptastwem wodnym, orzechami i serem.
Shop Now