Jak zrobić wędzone Krótkie żebra wołowe przepis
Te pyszne wędzone krótkie żebra sprawi, że będziesz chciał więcej!
Ingredients
Żeberka wołowe
Musztarda
Mieszanka brązowego cukru, czosnku, pieprzu, soli i papryki
Impreza dla Tailgaterów
Do Przyprawienia:
brązowy cukier
Masło
Miód
Mieszanka brązowego cukru, czosnku, pieprzu, soli i papryki
Glazura żeberkowa i sos barbecue
Preparation
Za pomocą papierowego ręcznika odciągnij membranę z żeber i posyp je musztardą.
Używając przypraw i posyp nią całe żebro, odwróć żebro i zrób to samo.
Odstaw żeberka z przyprawami na 15 minut.
Rozgrzej wędzarnię i pozwól jej pracować przy 250°F (121°C), włóż do wędzarni 5-6 biszkoptów, ustaw czas wędzenia na 3 godziny i przystąp do włożenia żeberka do wędzarni.
Po 1 godzinie sprawdź ponownie żeberka, jeśli nadal są suche, spryskaj je wodą, obróć ruszt i ponownie spryskaj wodą.
Po 3 godzinach wyjmij żeberka i posyp folię aluminiową brązowym cukrem, na brązowy cukier połóż płatki niesolonego masła, skrop brązowym cukrem i masłem miodem, dodaj tę samą przyprawę, którą użyłeś, połóż kość żebrową - stroną do góry i dwukrotnie zawiń żeberko w folię aluminiową.
Żeberka z aluminium odłożyć z powrotem na ruszt i wędzić przez kolejne 2 godziny.
Po dwóch godzinach wyjmij żeberka i posmaruj je glazurą żeberkową oraz sosem BBQ.
Włóż żeberko do wędzarni na kolejną godzinę, a gdy będzie gotowe, wyjmij i ciesz się smakiem!
Przepis: Michael Demagistris – Szef kuchni Michael Demagistris