Grillowany i Bradley Wędzone/wypoczęte żebro wołowiny
Znaczne żebro wołowiny, takie jak ta, będzie służyć 4-6 osób, w zależności od apetytu.
Ingredients
15 g soli morskiej Maldon
12 g miękkiego, jasnobrązowego cukru
sos Worcestershire
Czarny pieprz
Preparation
Rub z wołowiny
*Ten przepis jest odpowiedni dla początkujących
Aby uzyskać słodko-gorącą i ciemną skórkę wołowiny, najpierw przygotowałem nacieranie wołowe.
Umieść duży, zmiażdżony ząbek czosnku, 15 g soli morskiej Maldon, 12 g miękkiego jasnobrązowego cukrui hojną łyżkę stołową sos Worcestershire w moździerzu i utrzeć tłuczkiem na ciemną pastę.
Wołowinę nacieramy z obu stron całym natarciem, dodając dobre rozdrobnienie czarny pieprz zbyt.
Odstaw na godzinę, podgrzewając grill do temperatury 225°C - 250°C.
Przygotuj Bradley Smoker obok grilla, dodaj kilka biszkietów olchowych i ustaw temperaturę w szafce na 80°C – gotowe!
Takie duże żeberka wołowe będą służyć 4-6 osobom, w zależności od apetytu.
Jak widać, nie lubimy bardzo rzadkiej wołowiny, jeśli wolisz rzadką lub średnią, najlepiej byłoby użyć termometru i gotować trochę dłużej, niż sugeruję tutaj. W przypadku rzadkich lub średnich szukasz temperatury wewnętrznej odpowiednio 55°C lub 60°C. Temperatura powyżej 65°C oznacza, że wołowina jest bliska zepsucia!
Gdy będzie już dobre i gorące, połóż żeberka na grillu i grilluj przez 6 minut z każdej strony – dzięki temu Twoja wołowina będzie ciemna, grillowana skórka, a tłuszcz będzie złocisty i błyszczący.
Ułożyć na podwójnej warstwie folii do pieczenia i natychmiast przenieść do wędzarni, aby „odpoczęła” na 20 minut. W tym czasie wołowina nabiera wspaniałego, dymiącego wyglądu, co równie ważne rozluźnia mięso i zapobiega jego krwawieniu podczas krojenia.
Przenieś pieczeń na ciepłe naczynie do krojenia lub deskę za pomocą ostrego noża, oddziel mięso od kości, a następnie pokrój je ukośnie i cienko.
Nasze podaliśmy z dużą ilością chrzanu w kremie, grzankami z kwaśnego ciasta natartymi czosnkiem i masywną sałatką.
Absolutna błogość!
Olcha
drewno
Olcha jest powszechnie stosowana do wędzonego łososia ze względu na jej łagodniejszy smak. Jednak dzięki lekkiemu, słodkiemu i piżmowemu smakowi jest to gładki aromat dymu, idealny do niemal każdego dania.
Shop Now