Grilled and Bradley Smoked/Rested Rib of Beef

Grillowany i Bradley Wędzone/wypoczęte żebro wołowiny

Sandra Tate

Znaczne żebro wołowiny, takie jak ta, będzie służyć 4-6 osób, w zależności od apetytu.

Ingredients

15 g soli morskiej Maldon

12 g miękkiego, jasnobrązowego cukru

sos Worcestershire

Czarny pieprz

Preparation

Rub z wołowiny

*Ten przepis jest odpowiedni dla początkujących

Aby uzyskać słodko-gorącą i ciemną skórkę wołowiny, najpierw przygotowałem nacieranie wołowe.

Umieść duży, zmiażdżony ząbek czosnku, 15 g soli morskiej Maldon, 12 g miękkiego jasnobrązowego cukrui hojną łyżkę stołową sos Worcestershire w moździerzu i utrzeć tłuczkiem na ciemną pastę.

Wołowinę nacieramy z obu stron całym natarciem, dodając dobre rozdrobnienie czarny pieprz zbyt.

Odstaw na godzinę, podgrzewając grill do temperatury 225°C - 250°C.

Przygotuj Bradley Smoker obok grilla, dodaj kilka biszkietów olchowych i ustaw temperaturę w szafce na 80°C – gotowe!

Takie duże żeberka wołowe będą służyć 4-6 osobom, w zależności od apetytu.

Jak widać, nie lubimy bardzo rzadkiej wołowiny, jeśli wolisz rzadką lub średnią, najlepiej byłoby użyć termometru i gotować trochę dłużej, niż sugeruję tutaj. W przypadku rzadkich lub średnich szukasz temperatury wewnętrznej odpowiednio 55°C lub 60°C. Temperatura powyżej 65°C oznacza, że wołowina jest bliska zepsucia!

Gdy będzie już dobre i gorące, połóż żeberka na grillu i grilluj przez 6 minut z każdej strony – dzięki temu Twoja wołowina będzie ciemna, grillowana skórka, a tłuszcz będzie złocisty i błyszczący.

Ułożyć na podwójnej warstwie folii do pieczenia i natychmiast przenieść do wędzarni, aby „odpoczęła” na 20 minut. W tym czasie wołowina nabiera wspaniałego, dymiącego wyglądu, co równie ważne rozluźnia mięso i zapobiega jego krwawieniu podczas krojenia.

Przenieś pieczeń na ciepłe naczynie do krojenia lub deskę za pomocą ostrego noża, oddziel mięso od kości, a następnie pokrój je ukośnie i cienko.

Nasze podaliśmy z dużą ilością chrzanu w kremie, grzankami z kwaśnego ciasta natartymi czosnkiem i masywną sałatką.

Absolutna błogość!

Olcha
 drewno

Bisquettes olchowy dla palaczy Bradley

Olcha jest powszechnie stosowana do wędzonego łososia ze względu na jej łagodniejszy smak. Jednak dzięki lekkiemu, słodkiemu i piżmowemu smakowi jest to gładki aromat dymu, idealny do niemal każdego dania.

Shop Now