Wędzona wołowina Wspólne ciasto wiejskie...
...Z angielskim Ale i Cheesy Mash
Ingredients
1,5 kg pieczeni wołowej
2 łyżki grubego czarnego pieprzu
3 łyżeczki soli morskiej
1 łyżka proszku cebulowego
1 łyżka czosnku w proszku
Na zacier:1 kg ziemniaków Maris Piper
150 g brytyjskiego dojrzałego białego cheddara
75 g niesolonego masła brytyjskiego
100ml mleka
2 łyżeczki musztardy w proszku
sól i pieprz do smaku)
Na nadzienie do ciasta:1 łyżka oleju roślinnego
4 marchewki, pokrojone w kostkę
2 żółte cebule, posiekane
3 ząbki czosnku
2 kostki bulionu wołowego
750 ml wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki sosu Worcestershire
1 butelka Newcastle Brown Ale
świeży tymianek, rozmaryn i szałwia (drobno posiekane, do smaku)
Preparation
Metoda:
Ustaw palacza na 150°C i dodaj kilkugodzinną mieszankę Hunters Blend lub Bisquettes o smaku szałwii.
Pozwól, aby osiągnęło odpowiednią temperaturę i rozpocznij przygotowywanie kawałka wołowiny do wędzenia.
Pokrój w krążki o grubości 2 cali i natrzyj je solą, pieprzem, cebulą i czosnkiem w proszku. Umieść je na stojaku pośrodku wędzarni i gotuj przez 30 minut.
Po upływie 30 minut ustaw piekarnik wędzarni na najniższy poziom 30°C, dalej wędzić i gotować w niskiej temperaturze przez kolejne 2 godziny.
W międzyczasie przygotuj puree ziemniaczane. Jeśli wolisz gładki puree, ugotuj ziemniaki w całości ze skórkami. Po ugotowaniu odcedź i ostudź, aż będziesz mógł bezpiecznie się z nimi obchodzić. Obierz skórki. Jeśli wolisz skórki, możesz przeciąć ziemniaki na połówki, aby przyspieszyć czas gotowania.
Po prostu gotuj, aż ugotujesz, odcedź, a następnie ostudź, aż będziesz mógł bezpiecznie sobie z nimi poradzić.
Zagotuj razem mleko, masło i musztardę w proszku.
Robiąc to, zetrzyj biały ser cheddar.
Ziemniaki z grubsza rozgnieść, dodać mieszankę gotowanego mleka, masła i musztardy w proszku, starty biały ser Cheddar oraz sól i pieprz do smaku. Całość ugniataj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Odłożyć na bok.
Kiedy skończysz wędzić wołowinę, wyłącz wędzarnię i rozpocznij gotowanie reszty nadzienia do ciasta.
W dużym rondlu rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj marchewkę i cebulę. Gotuj przez około 10 minut, aż uzyskasz brązowy kolor.
Wołowinę pokroić w małą kostkę. Dodać do marchewki i cebuli. Gotuj przez kolejne 3 minuty, następnie dodaj posiekany czosnek.
Gotuj jeszcze przez około minutę, a następnie dodaj mąkę do rondla. Dobrze wymieszaj, a gdy wszystko zostanie pokryte, dodaj koncentrat pomidorowy, sos Worcestershire oraz mieszankę tymianku, rozmarynu i szałwii.
Po około kolejnej minucie dodaj butelkę Newcastle Brown Ale (lub innego ciemnego piwa) do rondla.
Zmniejsz ogień do średniego, pozwól mu zabulgotać i gotuj przez 5 minut.
W międzyczasie wymieszaj kostki bulionu wołowego z 750 ml gorącej wody, aż się rozpuszczą. Teraz wlej bulion do rondla razem z całą resztą. Całość gotujemy razem przez 1 godzinę.
Zdejmij rondelek z ognia i wlej nadzienie do wysmarowanej masłem formy na ciasto.
Całość wkładamy do lodówki na godzinę (lub dłużej!), aby całkowicie wystygła. Jeśli na tym etapie chcesz zamrozić nadzienie i wykorzystać je innym razem – możesz to zrobić na okres do 3 miesięcy.
Gdy wszystko będzie gotowe do pieczenia, zacznij przykrywać zawartość tortownicy puree ziemniaczanym.
Zacznij od wypełnienia brzegów i kieruj się do środka. Po przykryciu wygładzić ziemniaka na wierzchu ciasta. Teraz, jeśli chcesz, przeciągnij widelec, aby utworzyć wypukłe linie na cieście.
Piec 30 min-1 godzinę w 160 st°C Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia na kolejne 30 minut.
Szałwia
Drewno
Aromat zawierający nuty cytryny, mięty i nuty drzewne. Jagnięcina, wieprzowina, drób i wędliny są wzmocnione aromatem szałwii i biszkoptów klonowych.
Shop Now