Wędzony w Cajun Żeberka
Te żeberka mogą być tak pikantne lub łagodne, jak chcesz, w zależności od używanej mieszanki przypraw Cajun. Dodanie sosu mopa pomaga im pozostać wilgotnym i smakowym, gdy gotują nisko i powoli.
Ingredients
1 pełny stojak na żeberka wieprzowe
Do wcierania:
½ szklanki brązowego cukru
3 łyżki soli koszernej
1 łyżka papryki
1 łyżka mieszanki przypraw Cajun
Na sos do mopa:
1 szklanka cydru jabłkowego
¼ szklanki octu jabłkowego
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki czosnku w proszku
1 łyżka ostrego sosu
Bisquettes Bradley Smoker – Hickory lub Mesquite
Preparation
Wymieszać składniki na nacieranie.
Żeberka posmaruj nacieraniem i odstaw do marynowania na kilka godzin w lodówce (lub na noc, jeśli masz czas).
Rozgrzej wędzarnię do 225°F z biszkoptami Hickory lub Mesquite (oba sprawdzają się dobrze).
Połóż żeberka kością do dołu na stojaku w wędzarni; palić przez 3 godziny.
Wymieszaj składniki na sos do mopa.
Wyjmij żeberka z wędzarni, zawiń je w folię aluminiową i wlej sos z mopa do aluminiowego woreczka.
Włóż żeberka z powrotem do wędzarni, stroną szwu skierowaną do góry.
Wędzić przez kolejne 2 godziny.
Wyjmij z folii (uważaj na parę i gorący płyn) i włóż z powrotem do wędzarni, aby stwardniała.
Wędzić przez kolejne 45–60 minut lub do momentu osiągnięcia wewnętrznej temperatury 50°F.
Wyjmij z wędzarni i odstaw na 15 minut przed pokrojeniem i podaniem.
autorstwa Leny Clayton
Amerykański orzech biały
Drewno
Mocny i słodki smak Hickory Bisquettes sprawia, że jest to jedno z najpopularniejszych gatunków drewna do wędzenia, a szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, dziczyzną, ptastwem wodnym, orzechami i serem.
Shop Now