Wędzony Polska kiełbasa
Ingredients
5 funtów łopatki wieprzowej bez kości; pokrojone w kostkę
1 szklanka wody z lodem
1 szklanka odtłuszczonego mleka w proszku lub koncentratu białka sojowego
2 1/2 łyżki soli
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki grubego czarnego pieprzu
1 duży ząbek świeżego czosnku
1 łyżeczka różowej soli (InstaCure #1, Prague Powder #1 lub sól peklująca DQ #1)
1/2 czubatej łyżeczki majeranku
Osłonki wieprzowe 38-42mm
Preparation
Zaczęło się od dobrej, świeżej łopatki wieprzowej bez kości, pokrojonej w kostkę. Przed zmieleniem mięsa na płycie mielącej o średnicy 3/8 cala upewnij się, że sprzęt do mielenia i mięso są zimne.
Do miski włóż mielone mięso i resztę składników, a podczas pracy trzymaj miskę w innej misce z lodem. Zapobiegnie to pękaniu mieszanki. Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszaj. Gdy wszystkie składniki zostaną dobrze wymieszane, przechowuj mięso w lodówce do czasu, aż będzie gotowe do nadziewania osłonek.
Włóż kiełbasę do osłonek, zawiąż krążki i zawieś w wędzarni o temperaturze 130 stopni F z szeroko otwartym otworem wentylacyjnym, aż osłonki wyschną. Do wieszania kiełbasy w wędzarni lubię używać kołków hikorowych.
Gdy osłonki wyschną, stopniowo zwiększaj temperaturę wędzarni do 160-165 stopni F i pozostaw otwór wentylacyjny otwarty w 1/4. Dodaj biszkiety do generatora dymu i zastosuj dym.
Toczy się wiele dyskusji na temat tego, jak długo palić. Większość mięs z całych mięśni pochłonie dym tylko przez 2 godziny, przynosząc poza tym pozornie niewielkie korzyści.
Inni uważają, że dłuższe wędzenie korzystnie wpływa na kiełbasę. Złożyłem wniosek o hikorę na 4 godziny.
Wędź kiełbasę, aż osiągnie temperaturę wewnętrzną około 152 stopni F.
Wyjmij z wędzarni i podlej zimną wodą z kranu, aż temperatura wewnętrzna spadnie do 110 stopni. Pozostaw kiełbasę w temperaturze pokojowej na około 30 minut, aż do uzyskania pożądanego nalotu.
Zjedz od razu w chrupiącej bułce z dobrą musztardą lub przechowuj w lodówce lub zamrażarce.
Amerykański orzech biały
Drewno
Mocny i słodki smak Hickory Bisquettes sprawia, że jest to jedno z najpopularniejszych gatunków drewna do wędzenia, a szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, dziczyzną, ptastwem wodnym, orzechami i serem.
Shop Now