Bradley Wędzona polędwica wieprzowa
Zawsze kochałem Kesslera i myślałem, że czas wypróbować własną wersję. Polędnia wieprzowa to szczupły i delikatny krój mięsa, zasługujący na słodkie lekarstwo i powolne, delikatne, gorące palenie.
Ingredients
(podaje 2)
cienko pokrojona, wędzona polędwica
1 dojrzały pomidor mięsny
garść liści rukoli
4 kromki chleba na zakwasie
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka majonezu
sól pieprz
Preparation
Weź całą polędwiczkę wieprzową (około 500g). Zmieszaj 15 g soli z 15 g cukru demerara i dokładnie wetrzyj w powierzchnię mięsa.
Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na około 48 godzin.
Wyjmij, krótko spłucz i osusz.
Metoda palenia:
Ustaw wędzarnię Bradley na 40°C i wypełnij stos biszkietami z drewna jabłkowego. Wędź na ruszcie, pod tacką ociekową, przez 1 godzinę, następnie zwiększ temperaturę do 80°C i kontynuuj wędzenie, aż wewnętrzna temperatura polędwicy wyniesie 75°C.
Pozostawić do ostygnięcia, następnie zawinąć i schłodzić przed krojeniem.
Wymieszaj musztardę i majonez.
Pomidora pokroić w bardzo cienkie plasterki, doprawić solą i pieprzem.
Wędzoną polędwicę pokroić ukośnie w cienkie plasterki, tak aby obficie wypełnić dwie kanapki, a resztę zachować na później.
Lekko podsmaż zakwas, masło i napełnij dużą ilością wędzonych plasterków wędzonej wieprzowiny i pomidora, liśćmi rukoli i majonezem musztardowym.
Podawać z liśćmi sałaty.
Jabłko
Drewno
Lekki, owocowy i lekko słodki aromat dymu, który łączy się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i serem.
Shop Now