Pieczone Dymem szynka
Ingredients
Joint Gammona 1,5kg
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka proszku cebulowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka białego pieprzu
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki szałwii
2 łyżki brązowego miękkiego cukru
4 łyżki miodu
4 łyżki musztardy angielskiej
Preparation
Metoda:
Połącz miód i musztardę angielską, posmaruj połowę baleronu równomierną warstwą, a drugą połowę zachowaj na później.
Połącz wszystkie przyprawy i posyp równą warstwą cały baleron.
Ustaw wędzarnię na 110°C i po osiągnięciu tej temperatury włącz dym. My użyliśmy bisquettes Cherry, ale możesz wybrać dowolne Bisquettes Bradley Flavour Bisquette.
Dodaj baleron do wędzarni z tacą na stojaku poniżej, aby wyłapać wszelkie skapujące soki i soki, a następnie wędź przez 3-4 godziny.
Po tym czasie można wyłączyć dym, resztę mieszanki miodu i musztardy wykorzystać jako ostateczną glazurę i kontynuować gotowanie przez kolejne 1-2 godziny, aż do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 75°C.
Uwaga: jeśli jesteś bardziej wrażliwy na sól, możesz namoczyć baleron w wodzie na około 10 godzin, aby zredukować zasolenie.
wiśnia
Drewno
Cherry Bisquettes zapewniają łagodny, słodki i owocowy aromat, idealny do wędzenia drobiu, ryb, owoców morza, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, ptactwa wodnego, warzyw i serów.
Shop Now