Hot Smoked Pork Rack French Trimmed 

Gorący Wędzona Wieprzowina Stojak francuski przycięty

Dan Shahin

Aby zapewnić elegancką prezentację, żeberka są często „przycinane po francusku”.

Ingredients

4-6 Schab wieprzowy z kością, francuski, przycięty

Solanka:

1L wody

150 g soli koszernej

125 g płynnego miodu

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

1 gałązka rozmarynu

1 gałązka tymianku

1 gałązka szałwii

Przyprawy:

1 łyżka liści tymianku

1 łyżka rozmarynu, drobno posiekanego

1 łyżka szałwii, drobno posiekanej

1 łyżeczka czosnku w proszku

1 łyżeczka proszku cebulowego

1 łyżka soli morskiej

1 łyżka czarnego pieprzu

2 łyżki oliwy z oliwek lub musztardy

Preparation

Metoda:

Do rondelka wlej wodę, miód, sól i pieprz, zagotuj, mieszając do rozpuszczenia. Gdy tylko się zagotuje i wszystko się rozpuści, zdejmij z ognia i dodaj zioła.

Po ostygnięciu zasolić wieprzowinę na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.

Wyjąć z solanki, opłukać i osuszyć. Umieścić na metalowej kratce i pozostawić do wyschnięcia w lodówce na 2 godziny.

Posmaruj zewnętrzną część wieprzowiny cienką warstwą oliwy z oliwek lub musztardy, aby ułatwić przyleganie nacierania.

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki nacierania i posyp równomiernie cały ruszt wieprzowy.

Ustaw wędzarnię na 115°C i po osiągnięciu tej temperatury ustaw ją na wędzenie. Użyliśmy do tego bisquettes o smaku wiśniowym, ale możesz użyć dowolnego Bisquettes o smaku Bradley, jaki chcesz.

Włóż wieprzowinę do wędzarni z tacą ustawioną na ruszcie poniżej, aby złapać skapujący sok.

Pozostawić do wędzenia na 4–5 godzin, aż do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 60°C, wyjąć mięso z wędzarni i odstawić na 15–30 minut, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 63°C, a następnie pokroić ładne, grube steki pomiędzy kościami i cieszyć się smakiem.

wiśnia
 Drewno

Bisquettes wiśniowe dla palaczy Bradley

Cherry Bisquettes zapewniają łagodny, słodki i owocowy aromat, idealny do wędzenia drobiu, ryb, owoców morza, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, ptactwa wodnego, warzyw i serów.

Shop Now