Przyprawiony Duńska kiełbasa - wędzona kiełbasa Medister Przepis
Ten przepis dotyczy duńskiej kiełbasy wieprzowej. Tradycyjne przyprawy to czarny pieprz, Allspice i goździki.
Ingredients
2 funty tyłka wieprzowego
0,5 funta boczku wieprzowego
½ szklanki wywaru warzywnego
½ szklanki posiekanej cebuli
3 łyżeczki soli
¼ łyżeczki ziela angielskiego
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu
¼ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki kardamonu
Obudowa wieprzowa
Preparation
Wymieszaj bulion warzywny, cebulę i przyprawy; włóż mieszaninę do lodówki
Drobno zmiel tyłek i brzuch wieprzowy
Mieszankę przyprawową z mielonym mięsem mieszamy na małych obrotach, przy pomocy nasadki łopatkowej miksera stojącego, przez 3 minuty
Namoczyć osłonki wieprzowe na 30 minut, odcedzić, a następnie przepłukać świeżą wodą
W naturalną osłonkę wieprzową włóż kiełbasę
Tradycyjnie medisterpølse nie jest skręcone w ogniwa i zwykle podawane jest w postaci jednego długiego zwoju. Jednak do moich zastosowań i dla uproszczenia palenia przekręcam medisterpølse, ale ten krok jest opcjonalny. Jeśli nie skręcasz w ogniwa, upewnij się, że zwój kiełbasy jest obrócony i rozmieszczony na stojaku wędzarni, ponieważ zawieszenie będzie trudne
Wysterylizować igłę lub szpilkę do szycia we wrzącej wodzie i nakłuć w kiełbasie ewentualne kieszenie powietrzne
Kiełbasę osusz czystym ręcznikiem kuchennym lub pozostaw na godzinę w chłodnym, suchym miejscu
Wędzić biszkietami Bradley Alder w temperaturze od 140 do 160°F, aż do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 160°F
Natychmiast po wyjęciu z wędzarni umieścić w łaźni lodowej
Olcha
drewno
Olcha jest powszechnie stosowana do wędzonego łososia ze względu na jej łagodniejszy smak. Jednak dzięki lekkiemu, słodkiemu i piżmowemu smakowi jest to gładki aromat dymu, idealny do niemal każdego dania.
Shop Now