smoked medisterpolse recipe

Przyprawiony Duńska kiełbasa - wędzona kiełbasa Medister Przepis



Ten przepis dotyczy duńskiej kiełbasy wieprzowej. Tradycyjne przyprawy to czarny pieprz, Allspice i goździki.

Ingredients

2 funty tyłka wieprzowego

0,5 funta boczku wieprzowego

½ szklanki wywaru warzywnego

½ szklanki posiekanej cebuli

3 łyżeczki soli

¼ łyżeczki ziela angielskiego

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka pieprzu

¼ łyżeczki mielonych goździków

¼ łyżeczki kardamonu

Obudowa wieprzowa

Preparation

Wymieszaj bulion warzywny, cebulę i przyprawy; włóż mieszaninę do lodówki

Drobno zmiel tyłek i brzuch wieprzowy

Mieszankę przyprawową z mielonym mięsem mieszamy na małych obrotach, przy pomocy nasadki łopatkowej miksera stojącego, przez 3 minuty

Namoczyć osłonki wieprzowe na 30 minut, odcedzić, a następnie przepłukać świeżą wodą

W naturalną osłonkę wieprzową włóż kiełbasę

Tradycyjnie medisterpølse nie jest skręcone w ogniwa i zwykle podawane jest w postaci jednego długiego zwoju. Jednak do moich zastosowań i dla uproszczenia palenia przekręcam medisterpølse, ale ten krok jest opcjonalny. Jeśli nie skręcasz w ogniwa, upewnij się, że zwój kiełbasy jest obrócony i rozmieszczony na stojaku wędzarni, ponieważ zawieszenie będzie trudne

Wysterylizować igłę lub szpilkę do szycia we wrzącej wodzie i nakłuć w kiełbasie ewentualne kieszenie powietrzne

Kiełbasę osusz czystym ręcznikiem kuchennym lub pozostaw na godzinę w chłodnym, suchym miejscu

Wędzić biszkietami Bradley Alder w temperaturze od 140 do 160°F, aż do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 160°F

Natychmiast po wyjęciu z wędzarni umieścić w łaźni lodowej

Olcha
 drewno

Bisquettes olchowy dla palaczy Bradley

Olcha jest powszechnie stosowana do wędzonego łososia ze względu na jej łagodniejszy smak. Jednak dzięki lekkiemu, słodkiemu i piżmowemu smakowi jest to gładki aromat dymu, idealny do niemal każdego dania.

Shop Now