Smoked Canadian Back Bacon Recipe
Ever wondered how to make Canadian back bacon? This recipe uses a homemade cure. For a simpler method try Maple Smoked Back Bacon, made with the Bradley Smoker Maple Cure.
Ingredients
1½ Polędwiczka wieprzowa funtów
Dla solanki:
½ galona wody
3,2 uncji soli koszernej
20 g proszku praskiego (kuracja nr 2)
¼ szklanki syropu klonowego
¼ szklanki brązowego cukru
4 Ząbki czosnku - posiekane
3 liście laurowe
½ łyżki suszonego tymianku
½ łyżki czarnego pieprzu
Sok i skórka z 1 cytryny
Bisquettes Bradley Flavour - klon
Preparation
Połączyć składniki solanki w garnku i podgrzać do rozpuszczenia cukrów i soli.
Schłodzić solankę.
Zanurz polędwicę w solance i solance na 3 dni, okresowo obracając, aby zapewnić równomierne zamarynowanie.
Opłucz polędwicę i pozostaw do wyschnięcia, tworząc błonkę.
Rozgrzej wędzarnię do 200°F.
Wędzić klonowymi bisquettesami, aż do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 50°F.
Leny Clayton.
Klon
Drewno
Dzięki lekko wędzonemu, słodkiemu i subtelnemu smakowi Maple Bisquettes doskonale nadają się do wędzenia indyków oraz wzmacniania smaku drobiu i ptactwa łownego.
Shop Now