Canadian Bacon on a cutting board

Smoked Canadian Back Bacon Recipe



Ever wondered how to make Canadian back bacon? This recipe uses a homemade cure. For a simpler method try Maple Smoked Back Bacon, made with the Bradley Smoker Maple Cure.

Ingredients

1½ Polędwiczka wieprzowa funtów

Dla solanki:

½ galona wody

3,2 uncji soli koszernej

20 g proszku praskiego (kuracja nr 2)

¼ szklanki syropu klonowego

¼ szklanki brązowego cukru

4 Ząbki czosnku - posiekane

3 liście laurowe

½ łyżki suszonego tymianku

½ łyżki czarnego pieprzu

Sok i skórka z 1 cytryny

Bisquettes Bradley Flavour - klon

Preparation

Połączyć składniki solanki w garnku i podgrzać do rozpuszczenia cukrów i soli.

Schłodzić solankę.

Zanurz polędwicę w solance i solance na 3 dni, okresowo obracając, aby zapewnić równomierne zamarynowanie.

Opłucz polędwicę i pozostaw do wyschnięcia, tworząc błonkę.

Rozgrzej wędzarnię do 200°F.

Wędzić klonowymi bisquettesami, aż do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 50°F.

Leny Clayton.

Klon
 Drewno

Bisquettes klonowy dla palaczy Bradley

Dzięki lekko wędzonemu, słodkiemu i subtelnemu smakowi Maple Bisquettes doskonale nadają się do wędzenia indyków oraz wzmacniania smaku drobiu i ptactwa łownego.

Shop Now