Wędzony Boczek Przepis
Skwierczenie boczku… .. Och, co za dźwięk!
Jeśli na tym świecie jest coś, co jest naprawdę warte ślinienia, to musi to być bekon. Kto nie absolutnie nie kocha boczku? Nie ma to jak zapach smażenia boczku na patelni. Bekon jest świetny w kanapce, na pizzę, w sałatce, makaronie i o wiele więcej. Dzisiaj zamierzamy zrobić najsmaczniejszy wędzony boczek na ziemi!
Ingredients
2 czubate łyżki soli morskiej
2 Skupianie łyżka cukru Demerara (brązowego).
1 łyżka drobnego pieprzu
1 płaska łyżeczka różowego proszku Praga #1
Preparation
Zacząłem z pięciofuntowym, pozbawionym skóry brzuchem.
Nasmarowałem całość moją przyprawą/kuracją i szczelnie owinąłem (3 razy) plastikowym opakowaniem na żywność.
Następnie wstawiłam do lodówki na 5 dni.
Dokładnie wypłukałem, osuszyłem i ponownie włożyłem do lodówki na 24 godziny.
Następnie posypałem go grubym pieprzem i włożyłem do wędzarni.
Używając Bisquettes z drewna olchowego, ustawiłem temperaturę na 100°C/200°F paliło się przez 4 godziny. Po 2 godzinach wytarłem cały brzuch czystym, naturalnym miodem i zwróciłem go wędzarni. Wędzarnia wyłączyła się automatycznie, ale zostawiłem ją w wędzarni na noc. Następnego ranka pokroiłem go i usmażyłem najsmaczniejszy boczek, jaki kiedykolwiek jadłem.
Olcha
drewno
Olcha jest powszechnie stosowana do wędzonego łososia ze względu na jej łagodniejszy smak. Jednak dzięki lekkiemu, słodkiemu i piżmowemu smakowi jest to gładki aromat dymu, idealny do niemal każdego dania.
Shop Now