Smoked Chipotle BBQ Riblets Recipe
This recipe is for Smoked Chipotle BBQ Riblets. We call riblets the portion you cut off the pork square ribs. Typically, people trim the spare ribs to cut into side ribs or St.Louis cut. Consequently, the riblets become a separate portion. Cut them into individual portions for easier smoking. Then smoke and wrap them in foil with a little beer. Essentially, beer steams the riblets, creating a super tender meat!
Ingredients
2 funty żeberek wieprzowych
2 łyżki papryki
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka soli
1 łyżka proszku chipotle
2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ szklanki piwa
1 ½ szklanki sosu BBQ
Bisquettes Bradley – piwo premium lub dąb whisky
Preparation
Pokrój żeberka na pojedyncze żeberka (o grubości około 1 cala).
Ustaw wędzarnię na 250°F, używając Premium Beer Bisquettes lub Whiskey Oak Bisquettes.
Zrób nacieranie, mieszając razem paprykę, brązowy cukier, sól, proszek chipotle, czarny pieprz, kminek i kolendrę. Natrzyj mieszaniną przypraw całe żeberka. Żeberka włożyć do wędzarni i wędzić przez 2 godziny.
Wyjmij żeberka z wędzarni i ułóż je na folii aluminiowej. Podnieś krawędzie faulu i polej piwem żeberka. Zamknąć i złożyć folię uważając, aby piwo nie wylewało się. Zawinięte żeberka włóż z powrotem do wędzarni i piecz przez kolejną godzinę.
Wyjmij żeberka z wędzarni i wyjmij je z folii aluminiowej.
Zanurz żeberka w sosie BBQ i podawaj.
Przepis autorstwa: Steve Cylka
Piwo
Drewno
Bisquettes piwny do wędzonych potraw z dodatkiem chmielu. Idealne do wołowiny, kurczaka, żeberek czy kiełbasy.
Shop Now