Wędzony solony Kotlety wieprzowe Przepis
Ten delikatny, soczysty i pełen dymnego smaku, ten wędzony przepis na schab z pewnością będzie hitem z rodziną i przyjaciółmi. Solone przez 36-48 godzin, a następnie powolne palenie przez cztery godziny, ten schab z wieprzowiną jest idealny do grillowania lub zamrażania do późniejszego użycia.
Ingredients
Dla solanki:
4 szklanki wody
1 szklanka Mortona szybko*
Wystarcza na 6-funtową polędwiczkę wieprzową.
Ilość Tender Quick jest ilością zalecaną przez producenta.
Preparation
Najpierw wymieszaj Tender Quick z wodą aż do rozpuszczenia. Zachęcam do dodawania własnych przypraw do zalewy.
Następnie polędwicę przekrój na dwie części i włóż do zalewy (nie kroj na tym etapie kotletów). W przypadku tego przepisu czas solenia wynosi około 36 godzin. Może się jednak wydłużyć do 48 godzin.
Krojenie schabu na dwie części odbywa się z dwóch powodów: ułatwia zmieszczenie go w pojemniku, w którym się solisz, a ponadto mniejsze kawałki mięsa będą lepiej pasować na stojakach wędzarniczych.
Staraj się, aby całe mięso było zanurzone w solance. Jeśli nie jest to możliwe, ogranicz do minimum odsłonięte mięso.
Następnie wyjmij mięso z solanki i opłucz. Mięso namoczyć w świeżej wodzie na dwie godziny. Jeśli wolisz bardziej słony smak, użyj wyższej granicy czasu solenia lub mocz przez krótszy czas (ale nie krócej niż godzinę).*patrz poniżej.
Możesz teraz wyjąć mięso z wody i osuszyć papierowymi ręcznikami.
Teraz czas na palenie:
Rozgrzej wędzarnię Bradley do 200°F. Wędzić przez cztery godziny lub do osiągnięcia wewnętrznej temperatury mięsa 150°F osiąga się przy użyciu trzech godzin dymu hikorowego.
Wyjąć mięso z wędzarni, włożyć do lodówki i ostudzić. Po ostygnięciu pokrój polędwiczki w kostkę ok ¾ calowe kotlety.
Możesz teraz grillować każdy kotlet schabowy lub zamrozić go i grillować później. Zauważysz, że zalecam palenie na gorąco, dopóki temperatura wewnętrzna nie osiągnie 150°F. Z drugiej strony, jeśli zamierzasz gotować na grillu, możesz wędzić mniej niż całkowicie ugotowane. Ja jednak wolę gotować od razu, tak aby po ponownym podgrzaniu na grillu nie trzeba było się martwić o „ugotowanie”.
Uwagi: Największą radą jest namoczenie polędwicy przed paleniem. Nie mogę przecenić znaczenia tego kroku, a on zrobi różnicę między znośnym słonym posiłkiem a doskonałym posiłkiem.
Przepis pochodzi z: „Whitetailfan” z Bradley Smoker Forum.
Amerykański orzech biały
Drewno
Mocny i słodki smak Hickory Bisquettes sprawia, że jest to jedno z najpopularniejszych gatunków drewna do wędzenia, a szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, dziczyzną, ptastwem wodnym, orzechami i serem.
Shop Now