Wędzony Hiszpański chorizo Przepis
Ten przepis jest przeznaczony na chorizo w stylu hiszpańskim, suszony i wyleczony. W tym przypadku charakterystyczny kolor chorizo pochodzi z papryki, ale w meksykańskim chorizo pochodzi bardziej z chili.
Ingredients
1 kg kolby wieprzowej
½ kg wołowiny (użyłam trochę resztek, które miałam)
38 G Sól koszerna
15 G czosnku - posiekanego
5G lekarstwo nr. 2
5 g cukru białego
5 g brązowego cukru
3G oregano
30 g papryki
7,5 g chili w proszku
1 G mondo rozpocznij kulturę
100 ml białego wytrawnego wina (ja użyłam Chardonnay)
Obudowa wieprzowa
Bisquettes Bradley Flavour – Dąb
Preparation
Kawałki wieprzowiny i wołowiny w kostkę.
Połącz ze wszystkimi przyprawami, przyprawami, kulturami i lekarstwem nr. 2 razem.
Marynuj przez noc.
Przenieść do zamrażarki, aż będzie ledwo zamrożona.
Namoczyć osłonki wieprzowe w świeżej wodzie na 30 minut i przepłukać wodą.
Mięso zmielić grubo.
Dokładnie wymieszaj z białym winem, aż dobrze się połączy.
Napełnij osłonkę i skręć w ogniwa.
Wysterylizuj igłę i przekłuj otwory wentylacyjne. Nakłuj równomiernie, aby ułatwić suszenie.
Odważ Chorizo i zapisz pierwotną wagę.
Fermentuj chorizo w temperaturze 65-75°F i przy wilgotności względnej 90% przez 48 godzin.
Chorizo wędzone na zimno przez 4 godziny z biszkietami dębowymi.
Susz Chorizo w temperaturze 50–60°F i przy wilgotności względnej 80–85% przez pierwszy tydzień, a następnie przy wilgotności 75% przez ostatni tydzień.
Suszyć do utraty 35-50% pierwotnej wagi, schnięcie powinno zająć około 2 tygodni.
Dąb
Drewno
Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.
Shop Now