Sliced chorizo on cutting board

Wędzony Hiszpański chorizo Przepis



Ten przepis jest przeznaczony na chorizo ​​w stylu hiszpańskim, suszony i wyleczony. W tym przypadku charakterystyczny kolor chorizo ​​pochodzi z papryki, ale w meksykańskim chorizo ​​pochodzi bardziej z chili.

Ingredients

1 kg kolby wieprzowej

½ kg wołowiny (użyłam trochę resztek, które miałam)

38 G Sól koszerna

15 G czosnku - posiekanego

5G lekarstwo nr. 2

5 g cukru białego

5 g brązowego cukru

3G oregano

30 g papryki

7,5 g chili w proszku

1 G mondo rozpocznij kulturę

100 ml białego wytrawnego wina (ja użyłam Chardonnay)

Obudowa wieprzowa

Bisquettes Bradley Flavour – Dąb

Preparation

Kawałki wieprzowiny i wołowiny w kostkę.

Połącz ze wszystkimi przyprawami, przyprawami, kulturami i lekarstwem nr. 2 razem.

Marynuj przez noc.

Przenieść do zamrażarki, aż będzie ledwo zamrożona.

Namoczyć osłonki wieprzowe w świeżej wodzie na 30 minut i przepłukać wodą.

Mięso zmielić grubo.

Dokładnie wymieszaj z białym winem, aż dobrze się połączy.

Napełnij osłonkę i skręć w ogniwa.

Wysterylizuj igłę i przekłuj otwory wentylacyjne. Nakłuj równomiernie, aby ułatwić suszenie.

Odważ Chorizo i zapisz pierwotną wagę.

Fermentuj chorizo w temperaturze 65-75°F i przy wilgotności względnej 90% przez 48 godzin.

Chorizo wędzone na zimno przez 4 godziny z biszkietami dębowymi.

Susz Chorizo w temperaturze 50–60°F i przy wilgotności względnej 80–85% przez pierwszy tydzień, a następnie przy wilgotności 75% przez ostatni tydzień.

Suszyć do utraty 35-50% pierwotnej wagi, schnięcie powinno zająć około 2 tygodni.

Dąb
 Drewno

Biszkiety dębowe dla wędzarzy Bradley

Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.

Shop Now