Wędzony Carnitas Przepis
Możesz podawać carnitas na wiele sposobów. Można je spożywać jako główne danie z fasolą z boku lub jako nadzienie tamales, tacos i burrito lub z salsą jako przekąską.
Ingredients
1 tyłek wieprzowy bez kości, od 4 do 6 funtów (można również użyć kości)
2 łyżki suchej przyprawy Adobo lub do smaku
½ Łyżeczka hiszpańskiej papryki lub więcej do smaku
¼ Pęczek świeżej kolendry, posiekanej lub 4 łyżki suszonej
Sól/pieprz do smaku (adobo rzeczywiście zawiera sól)
2 Małe puszki zielonej salsy verde
Preparation
Pokrój wieprzowinę na 2-calowe kawałki, pozostawiając tłuszcz.
Kawałki włóż do szklanej patelni 9 x 14 lub folii.
Dodaj suche składniki i 1 puszkę salsy verde i wymieszaj.
Umieścić w nagrzanej do 225°F wędzarni i wędzić 1 lub 2 krążkami według własnego wyboru. Użyłem Olchy. Nie martw się, jeśli wieprzowina zacznie się trochę gotować.
Po zakończeniu wędzenia zanieś wieprzowinę do kuchni i wymieszaj, pozostawiając cały płyn razem z wieprzowiną.
Przykryj folią i piecz w temperaturze 300°F przez 3 godziny. Po 1½ godziny wrzucić wieprzowinę i wymienić folię (nie spuszczać płynu).
Po 3 godzinach pieczenia zdjąć folię i piec jeszcze 30 minut.
Ciecz powinna zacząć się topić.
Po pierwszych 30 minutach ponownie wymieszaj wieprzowinę i włóż do piekarnika na kolejne 30 minut, aż kawałki wieprzowiny będą chrupiące. Płyn powinien prawie zniknąć.
Zdejmij kawałki wieprzowiny z patelni i rozdrobnij 2 widelcami. Możesz dodać kolejną puszkę zielonej salsy verde, gdy wieprzowina jest rozdrobniona (jest to opcjonalne).
Podawać na dużych tortillach pszennych.
Olcha
drewno
Olcha jest powszechnie stosowana do wędzonego łososia ze względu na jej łagodniejszy smak. Jednak dzięki lekkiemu, słodkiemu i piżmowemu smakowi jest to gładki aromat dymu, idealny do niemal każdego dania.
Shop Now