Wędzony Polska kiełbasa Jumbo Przepis
To jest wędzony przepis na kiełbasę mojego dziadka. Byłem w nastroju, aby spróbować czegoś innego niż zwykle. Myślałem więc, że ten przepis wyglądał, jakby warto spróbować. To jest stary przepis rodzinny i mam nadzieję, że spróbujesz i cieszysz się nim. Poza tym masz możliwość sprawienia, by było świeże lub wędzone. Wędzona kiełbasa zawiera wszystkie świeże składniki, a następnie wymieniona reszta.
Ingredients
Świeży:
10 funtów mielonej wieprzowiny
2 szklanki wody z lodem
5 łyżek soli niejodowanej
1 łyżka cukru
2 łyżki czarnego pieprzu
2 łyżki czosnku
1 łyżeczka Majeranek
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
Wędzony:
2 szklanki białka sojowego
2 łyżeczki instacure N.1
1 łyżeczka papryki
Uwaga: Wędzona kiełbasa zawiera wszystkie świeże składniki, a resztę wymieniono.
Preparation
Włóż kiełbasę do wędzarni nagrzanej do 120°F (48.9°C).
Przechowywać przez godzinę lub do momentu wyschnięcia osłonki.
Stopniowo zwiększaj temperaturę wędzarni do 165°F (73.8°C).
Zastosuj ciężki dym na około 4 godziny.
Kontynuuj gotowanie kiełbasy, aż wewnętrzna temperatura kiełbasy wyniesie 152°F (11.1°C).
Wyjmij z wędzarni i ostudź zimną wodą, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 110°F (43.3°C).
Pozwól kwitnąć aż do uzyskania pożądanego koloru.
Włożyć na noc do lodówki. Następnie ugotuj lub odkurz.