Wędzony Polędwiczki wieprzowe Z przepisem Plum-Cassis
Przygotuj tę wędzoną polędwicę wieprzową z marynatą śliwkową i bądź gotowy na otrzymanie wyróżnień gości. Ten przepis jest ten, który mnie przekonał, że powinieneś użyć palacza do więcej niż tylko łososia. Pochodzi z książki kucharskiej „marynaty” Jima Tarantino. Lepiej, jeśli używasz drewna jabłkowego, wiśni lub pekan. Mam nadzieję, że ci się spodoba, jeśli spróbujesz.
Ingredients
2-3 łyżki posiekanych świeżych liści rozmarynu
Sok jabłkowy lub pomarańczowy
3 funty polędwiczki wieprzowej
Marynata:
6 świeżych śliwek, wypestkowanych i grubo posiekanych (każdego lata zamrażam trochę z naszego drzewa specjalnie na potrzeby tego przepisu)
¼ szklanki likieru creme de cassis
⅓ szklanki octu jabłkowego
¼ szklanki wytrawnego wina Madera
2 ząbki czosnku, posiekane lub sprasowane
1 łyżeczka suchej musztardy
1 łyżka ciemnobrązowego cukru
¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
Preparation
Zagotuj śliwki i porzeczkę, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Fajny.
Mieszankę śliwkową połącz z octem, winem, czosnkiem, musztardą, cukrem i gałką muszkatołową oraz puree.
Metoda gotowania:
Połącz marynatę z rozmarynem i marynuj wieprzowinę przez noc lub 8 godzin.
Wyjąć wieprzowinę i zagotować marynatę do posmarowania.
Wlej sok jabłkowy do pojemnika na wodę wędzarni i wędź wieprzowinę z jabłkiem, wiśnią lub orzechami pekan, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 40°C.
wiśnia
Drewno
Cherry Bisquettes zapewniają łagodny, słodki i owocowy aromat, idealny do wędzenia drobiu, ryb, owoców morza, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, ptactwa wodnego, warzyw i serów.
Shop Now