Wędzony styl hawajski (Portagee) kiełbasa Przepis
Hawajczycy często nazywają ten styl kiełbasy „kiełbasą Portagee” (bez zniewagi). Portagaee Sausage to hawajska odmiana portugalskiej linguica. Jest słodszy i nie tak „gorący” jak oryginalne kiełbaski w stylu Linguica. Formuła została opracowana w wyniku degustacji kilku różnych wersji hawajskich kiełbas i wybrania moich ulubionych smaków.
Z Kamanodental
Ingredients
2 ¼ funta kolby wieprzowej
¾ funtów tłuszczu z tyłu
2 łyżeczki soli
6 łyżek cukru trzcinowego, brązowego
2 łyżki papryki
1 łyżeczka fosforanów (opcjonalnie)
½ łyżeczki Instacure nr 1
2 łyżeczki czosnku - granulowanego
1 łyżeczka anyżu - mielonego
4 łyżki soku ananasowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka ostrego sosu – opcjonalnie (ja lubię używać płatków czerwonej włoskiej papryki)
Osłonki wieprzowe o średnicy 32 mm
Preparation
Mięso i tłuszcz pokroić w kostkę, częściowo zamrozić, a następnie zmielić razem na średniej płycie młynka.
Połącz sól, Instacure nr 1 i fosforan z sokiem ananasowym; dobrze wymieszaj, aby się rozpuścił, a następnie dobrze wymieszaj z mięsem.
Posyp mięso cukrem, papryką, czosnkiem i anyżem; Wlać sos sojowy i ostry sos i dobrze wymieszać.
Przechowywać w lodówce 12 godzin, aby mięso nabrało aromatu.
Włóż do osłonek wieprzowych o średnicy 32 mm; wiązane parami – o długości 8 cali.
Wysuszyć osłonki na powietrzu; pomaga tu mały wentylator.
Umieścić w nagrzanej do 160°F wędzarni; nałóż lekki dym i przytrzymaj, aż wewnętrzna temperatura kiełbasy osiągnie 50°F (użyj innej metody wędzenia).
Schłodzić w temperaturze pokojowej; następnie przechowywać w lodówce (dodatki można zapakować próżniowo i zamrozić).