Wędzony Kiełbasa Andouille Przepis
Andouille Sausage to klasyczna wędzona kiełbasa z Luizjany, używana do dań takich jak gumbo czy jambalaya. Regionalny styl gotowania znany jako Cajun wykorzystuje wiele ostrych przypraw i warzyw. Słynie z oryginalnych kiełbas: Andouille, Boudain, Chaurice (lokalna wersja hiszpańskiego chorizo) czy Tasso (wędzony tyłek). Nie jest łatwo wymyślić uniwersalny przepis na kiełbasę andouille. Niektóre przepisy obejmują wytrawne czerwone wino, inne liście laurowe, ziele angielskie, szałwię, paprykę, pokruszoną czerwoną paprykę, cukier, cebulę w proszku, paprykę pekinową, muszkatołowiec, gałkę muszkatołową, szałwię, chili ancho, sproszkowany pilnik itp. Która z nich jest prawdziwą kiełbasą Andouille? ? Prawie wszystkie przepisy zgadzają się na następujące składniki: schab, sól, mielona papryka, czosnek, tymianek i pieprz cayenne. Postanowiliśmy więc zachować prostotę i uwzględnić tylko te wymienione i nic więcej. Możesz jednak improwizować i dodawać dowolne przyprawy.
Ingredients
1000 g 2,20 funta Tyłek wieprzowiny
Składniki na 1000g (1kg) mięsa:
Sól 16 g lub 2¾ łyżeczki.
Cure #1 2,5 g lub ⅓ łyżeczki.
Czarny pieprz mielony 6,0 g lub 3 łyżeczki.
Posiekany czosnek 10,0 g lub 3 ząbki
Suszony tymianek 2,0 g lub 1½ łyżeczki.
Pieprz cayenne 4,0 g lub 2 łyżeczki.
Zimna woda 100g lub ⅜ szklanki
Preparation
Zmiel całe mięso na talerzu 1/4” (5 – 6 mm).
Mięso wymieszać ze wszystkimi składnikami łącznie z wodą.
Napełnij osłonki wieprzowe o średnicy 38–40 mm. Pozostaw jako linę lub wykonaj ogniwa o długości 12 cali (30 cm).
Suszyć przez dwie godziny w temperaturze pokojowej lub rozgrzać wędzarnię do 130°F (54°C) i trzymać bez dymu przez godzinę.
Zastosuj gorący dym na 2 godziny.
Prysznic przez 5 minut zimną wodą.
Przechowywać w lodówce i gotować przed podaniem.
Uwagi:
Aby przygotować kiełbasę gotową do spożycia, zwiększ temperaturę wędzarni do 170°F (76°C), aż do uzyskania wewnętrznej temperatury 154°F (68°C). Można go gotować w wodzie o temperaturze 175–185° F (80–85° C), aż do uzyskania wewnętrznej temperatury 154° F (68° C).