Wędzony Szynka klonowa Przepis
Wędzony przepis na szynkę klonową jest idealny w użyciu, gdy chcesz dodać specjalny akcent do świątecznej pieczonej szynki! Najbardziej niesamowita glazura z zapachem klonu i nutą musztardy i przypraw, aby nigdy więcej nie chcesz prostej szynki.
Ingredients
6 do 7 kg (12 do 14 funtów) szynki, ugotowanej, gotowej do spożycia
Pasta:
30 ml (2 łyżki) musztardy Dijon, syropu klonowego i mielonego czarnego pieprzu
15 ml (1 łyżka stołowa) oleju roślinnego, octu jabłkowego, cebuli w proszku, papryki i 10 ml (2 łyżeczki) grubej soli
Preparation
Glazura:
180 ml (⅔ c) syropu klonowego
90 ml (⅓ c) bourbona
45 ml (3 łyżki) musztardy Dijon
Dzień przed planowanym podaniem szynki natnij tłustą stronę szynki szerokimi, krzyżującymi się nacięciami o głębokości od 0,6 cm do 1,2 cm (¼′ do ½′).
Połącz składniki pasty w małej misce.
Nałóż pastę równomiernie na całą szynkę.
Przykryj plastikową folią i wstaw do lodówki na noc.
Wyjąć szynkę z lodówki i odstawić w temperaturze pokojowej na około 45 minut.
Metoda palenia:
Rozgrzej wędzarnię Bradley do temperatury od 105°C do 120°C (220°F do 250°F).
Używając biszkietów o smaku klonowym, wędz/gotuj szynkę przez około 5 do 6 godzin, w zależności od ilości aromatu wędzonego, jaki chcesz nadać szynce.
Składniki glazury wymieszać w małym rondlu i gotować na małym ogniu przez 15 minut. W ciągu ostatniej godziny gotowania posmaruj szynkę glazurą kilka razy.
Służyć:
Przed pokrojeniem szynkę odstaw na 15 minut.
Klon
Drewno
Dzięki lekko wędzonemu, słodkiemu i subtelnemu smakowi Maple Bisquettes doskonale nadają się do wędzenia indyków oraz wzmacniania smaku drobiu i ptactwa łownego.
Shop Now