Smoked Potato Sausage Recipe

Wędzony Kiełbasa Ziemniaczana Przepis



Ten przepis na wędzoną szwedzką kiełbasę ziemniaczaną jest od wielu pokoleń naszym rodzinnym obiadem wigilijnym. W rzeczywistości jest to przepis na świeżą kiełbasę. Jeśli masz zamiar palić, użyj odpowiedniej ilości Kuracji nr 1. Być może będziesz musiał trochę pobawić się ilością wody. Do uzyskania pożądanej konsystencji użyj mniej lub więcej wody. Będzie to zależeć od zawartości wody w ziemniakach. Zwykle dodaję około szklanki więcej wody, żeby kiełbasa nie była zbyt sucha po ugotowaniu. Można zamrażać, gotować lub przechowywać w chłodzonej solance ze słoną wodą do czasu użycia. Będzie się tak trzymać przez tydzień, co nam odpowiada, ponieważ jest to kolacja wigilijna i sylwestrowa.

Ingredients

Za około 15 funtów. łącznie z dodatkiem wody

4 funty chudej wieprzowiny

4 funty chudej wołowiny

4 funty ziemniaków

1 ½ szklanki wody

1 butelka mielonej cebuli (2 1/2 uncji)

3 łyżki soli

1 łyżka białego pieprzu

1 łyżka ziela angielskiego

Preparation

Zmiel wieprzowinę i wołowinę razem 2 razy.

Zmiel razem wieprzowinę, wołowinę i pokrojone ziemniaki.

Wymieszaj pozostałe składniki i wodę, aż składniki się dokładnie połączą.

Rzeczy w średnich osłonkach.

Ilość potrzebnej wody będzie zależeć od zawartości wody w ziemniakach.

Kiełbasę można zamrozić, ugotowaną lub przechowywać w chłodzonej solance ze słoną wodą do czasu użycia.

Podczas przechowywania w solance użyj pojemnika wystarczająco dużego, aby pomieścić kiełbasę i trzymaj ją zanurzoną w solance, używając 3 ton soli i wystarczającej ilości wody do przykrycia. Stężenie soli/wody jest mniej więcej takie samo jak w przepisie. Przy zbyt mocnej solance sól przedostanie się do kiełbasy na drodze osmozy.

Będzie się tak trzymać przez tydzień.