Grillowany pomarańcza Polędwiczki wieprzowe Przepis
Dowiedz się, jak zrobić soczystą grillowaną pomarańczową polędwicę wieprzową i połącz ten łatwy przepis z smacznym sosem.
Ingredients
2 Polędwiczka wieprzowa – oczyszczona i oczyszczona
Dla solanki:
2 szklanki wody
3 łyżki soli morskiej
¼ Szklanka brązowego cukru
3 Bay Beaf
1 łyżeczka ziaren pieprzu
6-7 gałązek tymianku
4 liście szałwii
2 mandarynki (skórka i sok)
Do mopa do sosów:
1 mandarynka (skórka i wyciśnięty sok)
2 ząbki czosnku - posiekane
½ Łyżeczka płatków chili
1 łyżka miodu
1 łyżeczka brązowego cukru
pieprz do smaku
Preparation
W małym garnku wymieszaj składniki solanki i rozpuść całą sól i cukier. Zdejmij z ognia i dodaj kostki lodu, aby ostudzić mieszaninę. W naczyniu do pieczenia lub torbie dodaj polędwiczki wieprzowe i solankę oraz taką ilość wody, aby całkowicie zanurzyć wieprzowinę. Przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Wyciągnij wieprzowinę z solanki, osusz ją i pozwól, aby powróciła do temperatury pokojowej. W międzyczasie w misce wymieszaj składniki sosu i odstaw. NIE dodawaj do tego żadnej soli, solanka już dodała soli do wieprzowiny. To wystarczy!
Na średnim grillu ugotuj polędwicę do 145-150ºF. (63,8°C-65.5°C). Na ostatnie 2 minuty gotowania posmaruj wieprzowinę sosem. Niech lekko się karmelizuje na rozgrzanym grillu. Zdejmij z ognia, połóż wieprzowinę na desce do krojenia i przykryj folią. Pozwól mu odpocząć przez 5 minut. Pokrój i podawaj z odrobiną sosu skropionego!
Przepis autorstwa: Cory Walby – Kuchnia testowa w sobotni wieczór