Niespodzianka wędzoną Szynka świąteczna w dymie Bradleya
Z pewnością niewiele jest potraw, do których my, Szwedzi, mamy tak szczególny stosunek jak szynka bożonarodzeniowa?
Ingredients
Musztarda biała wodna:
300 ml octu jabłkowego
10 łyżek cukru pudru
160 g nasion gorczycy jasnej
4 łyżki musztardy w proszku
1 dl aqua biały
0,5 dl soku pomarańczowego
4 łyżeczki płynnego miodu
sól pieprz
Preparation
Kiedy można zacząć się nim delektować, czy należy go gotować, czy piec, jaki rodzaj grillowania obowiązuje? W jakich warunkach i w jakiej temperaturze należy je piec? Czy powinna być soczysta jak nasz zwykły krem do kanapek, czy też powinna być trochę dłuższa, aby wydobyć typowy smak świątecznej szynki? Jeśli uda nam się dojść do porozumienia w sprawie przygotowania świątecznej szynki, przechodzimy do kolejnego kroku. Jaki rodzaj musztardy jest preferowany i na jakim chlebie powinien być? Każdy z nas postępuje inaczej, ale mamy równie rację. Bo to właśnie jest fajne w świątecznej szynce. Nie ma dobra ani zła. Każdy może znaleźć własną wersję świątecznej szynki. O szynce bożonarodzeniowej nie wiemy zbyt wiele. Czasami łatwiej jest datować dania takie jak dolme z kapustą Karola XII, niż dania, które można określić jako nasze.
Wiadomo, że szynka bożonarodzeniowa w obecnej postaci gościła na stołach przynajmniej pod koniec XIX wieku. Na narodowych romantycznych obrazach bożonarodzeniowych, takich jak te autorstwa Jenny Nyström, duży kawałek mięsa dobrze się prezentował, ukazując dobrobyt i obfitość. Zatem z pewnością smakowali nim głównie bogatsi, podczas gdy mniej zamożni nadal jedli wieprzowinę, ale nie bożonarodzeniową szynkę, jaką znamy.
Inni uważają, że korzenie szynki bożonarodzeniowej sięgają już epoki Wikingów. Że będzie pochodzić od szczególnie afirmującej życie świni Särimner, która została wskrzeszona ponownie w samą porę dla następnej gildii. Oczywiście Wikingowie hodowali świnie i wieprzowinę jedzono podczas najważniejszych świąt, ale Boże Narodzenie obchodzono znacznie później.
Ale czym jest szynka bożonarodzeniowa? Szynka bożonarodzeniowa nie jest konkretnym kawałkiem, ale zwykle składa się z kilku kawałków. Z reguły duża niepodzielna szynka świąteczna składa się z kilku części, takich jak udo wewnętrzne, udo zewnętrzne, bułka, golonka, pieczeń wołowa i frytki. Ta większa oryginalna szynka jest następnie dzielona na dwie, trzy lub cztery części, w zależności od wielkości konsumenta końcowego. To połączenie różnych szczegółów kawałka i sposób ich późniejszego podziału wyjaśnia, dlaczego nie ma dwóch takich samych szynek bożonarodzeniowych. Albo pod względem kształtu, albo tekstury. Rozumiem, że wielu osobom trudno jest przyjąć nowy sposób gotowania czegoś, co budzi tak wiele emocji.
Szynka bożonarodzeniowa to nie tylko jedzenie, ale symbol wszystkiego, co cenimy w Świętach Bożego Narodzenia. To tak, jakby tradycja okrągłego grillowanego kawałka mięsa zawierała w sobie cząstkę bezpieczeństwa, którego tak bardzo pragniemy czuć. Sposób przygotowywania szynki bożonarodzeniowej jest również częścią tej tradycji, dlatego wielu osobom trudno jest wybrać nowe sposoby. Wydaje się, że wiele osób odczuwa wartość dodaną w niemal rytualnym odtwarzaniu tej samej świątecznej szynki rok po roku. To znaczy, że tradycje są ważne, ale nie przywiązują dużej wagi do zasad. Nawet jeśli chodzi o szynkę bożonarodzeniową.
Z tego powodu ja, podobnie jak tysiące Skandynawów, decyduję się na wędzenie świątecznej szynki. Rezultatem jest wolno gotowana szynka bożonarodzeniowa o dobrze zbilansowanym smaku dymu. To, co kojarzy nam się ze świąteczną szynką, nadal tam jest, ale z nutą dymu. Nawiasem mówiąc, wędzenie to metoda gotowania, której historia sięga znacznie dalej niż historia szynki bożonarodzeniowej.
Do mojej wędzonej szynki świątecznej lubię podawać domową musztardę białą wodną. Wolę położyć wędzoną szynkę bożonarodzeniową na chlebie zakwasowym, a popijać kieliszek świątecznego moszczu tak spienionego, że zapuszczam wąsy.
W Bradley chcemy życzyć Ci cudownych Świąt z mnóstwem dymu i twardych paczek Bradley! Szynka bożonarodzeniowa wędzona Gotowa szynka świąteczna w dowolnej wielkości brykietach z drewna olchowego
Metoda:
Opłucz szynkę pod bieżącą zimną wodą. Następnie wytrzyj czystym papierem. Następnie wyłożyć na metalową kratkę i pozostawić do wyschnięcia w lodówce na jeden dzień. Suszona szynka nadaje jej delikatniejszy kolor i mniej gorzki smak dymu. (Jeśli się spieszysz, możesz suszyć szynkę przez godzinę w piekarniku konwekcyjnym w temperaturze 60°C.)
Włóż termometr do piekarnika.
Następnie wędź świąteczną szynkę na grillu w środku dymu. Wędzić w temperaturze 70-80°C. W zależności od wielkości zajmuje to różną ilość czasu. Szynka ważąca około 2,5 kg zajmuje około 12 godzin, w zależności od grubości. Preferujemy docelową temperaturę szynki wynoszącą 68–70°C. Aby uzyskać intensywniejszy kolor, gdy szynka zaczyna zbliżać się do temperatury docelowej, można zwiększyć temperaturę do 140°C.
Gdy szynka osiągnie docelową temperaturę, wyjmuje się ją i pozostawia do ostygnięcia na stole. (Jeśli temperatura na zewnątrz wynosi 0-5°C, dobrze jest wypuścić ciepło z wędzarni, zamknąć drzwiczki, a następnie poczekać, aż szynka ostygnie w dymie. Wędzarnia ma tak dużo aromatu dymu, że pomaga to zachować aromat szynki nawet po ostygnięciu.)
Musztarda biała Aqua Sposób:
Zagotuj ocet, cukier i musztardę w proszku, aż się rozpuszczą.
Dodaj nasiona gorczycy. Gotuj na wolnym ogniu, aż pozostanie połowa płynu.
Wszystko wrzucamy do blendera i odstawiamy na chwilę.
Dodaj aquavit, sok pomarańczowy i miód.
Uruchom mikser na kolejną chwilę na niskich obrotach.
Studzimy i doprawiamy solą i pieprzem. (Jeśli chcesz otrzymać musztardę całkowicie bezalkoholową, w pierwszym kroku przepisu możesz zagotować alkohol. Jeżeli musztarda stanie się wtedy zbyt lepka, możesz ją w ostatnim kroku rozcieńczyć odrobiną wody.)
Różnorodność
Pakiet
To opakowanie zawiera po 24 sztuki jabłek, olchy, mesquite, hikory i klonu dla różnych smaków.
Shop Now