Miniaturowy Wędzona szynka
Szynka wędzona to niezwykły posiłek na każde święto.
Ingredients
1 kg Schabu Wieprzowego – pozbawionego skóry i tłuszczu
4 litry wody
1 łyżka całego czarnego pieprzu
75 g soli koszernej Mortona
12g Różowa sól peklująca
2 liście laurowe
1 łyżka jagód jałowca
2 łyżki przypraw marynowanych
4 ząbki czosnku zmiażdżone
20 g brązowego cukru
Preparation
Metoda:
Aby przygotować solankę, połącz połowę wody z solą koszerną, przyprawami, aromatami i cukrem. Dobrze wymieszaj, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą, a następnie zdejmij z ognia. Gorącą solankę wlać do odpowiednio dużego pojemnika z resztą wody i całkowicie ostudzić.
Gdy solanka całkowicie ostygnie, dodaj wieprzowinę tak, aby była całkowicie zanurzona, przykryj i włóż do lodówki na około 5 dni, w zależności od grubości.
Wyjmij wieprzowinę z solanki i dobrze opłucz, a następnie osusz ją papierowymi ręcznikami. Następnie pozostaw wieprzowinę na drucianej kratce w lodówce na około 12 godzin, aby wyschła na powietrzu i utworzyła się błonka.
Ustaw wędzarnię Bradley na 110°C z bisquettes o smaku drewna wiśniowego.
Gdy mięso osiągnie odpowiednią temperaturę, dodawaj wieprzowinę na około 4-5 godzin, aż do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 63°C.
Pokrój i zjedz na ciepło lub przechowuj w lodówce i pokrój następnego dnia.
wiśnia
Drewno
Cherry Bisquettes zapewniają łagodny, słodki i owocowy aromat, idealny do wędzenia drobiu, ryb, owoców morza, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, ptactwa wodnego, warzyw i serów.
Shop Now