Miniature Smoked Ham

Miniaturowy Wędzona szynka

Dan Shahin

Szynka wędzona to niezwykły posiłek na każde święto.

Ingredients

1 kg Schabu Wieprzowego – pozbawionego skóry i tłuszczu

4 litry wody

1 łyżka całego czarnego pieprzu

75 g soli koszernej Mortona

12g Różowa sól peklująca

2 liście laurowe

1 łyżka jagód jałowca

2 łyżki przypraw marynowanych

4 ząbki czosnku zmiażdżone

20 g brązowego cukru

Preparation

Metoda:

Aby przygotować solankę, połącz połowę wody z solą koszerną, przyprawami, aromatami i cukrem. Dobrze wymieszaj, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą, a następnie zdejmij z ognia. Gorącą solankę wlać do odpowiednio dużego pojemnika z resztą wody i całkowicie ostudzić.

Gdy solanka całkowicie ostygnie, dodaj wieprzowinę tak, aby była całkowicie zanurzona, przykryj i włóż do lodówki na około 5 dni, w zależności od grubości.

Wyjmij wieprzowinę z solanki i dobrze opłucz, a następnie osusz ją papierowymi ręcznikami. Następnie pozostaw wieprzowinę na drucianej kratce w lodówce na około 12 godzin, aby wyschła na powietrzu i utworzyła się błonka.

Ustaw wędzarnię Bradley na 110°C z bisquettes o smaku drewna wiśniowego.

Gdy mięso osiągnie odpowiednią temperaturę, dodawaj wieprzowinę na około 4-5 godzin, aż do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 63°C.

Pokrój i zjedz na ciepło lub przechowuj w lodówce i pokrój następnego dnia.

wiśnia
 Drewno

Bisquettes wiśniowe dla palaczy Bradley

Cherry Bisquettes zapewniają łagodny, słodki i owocowy aromat, idealny do wędzenia drobiu, ryb, owoców morza, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, ptactwa wodnego, warzyw i serów.

Shop Now