Wędzony Carnitas wieprzowa z przepisem na tropikalne guacamole
Smoked Pork Carnitas to jeden z najlepszych sposobów na przygotowanie łopatkowego barku, tyłka czy ostrze. Mięso jest delikatne i soczyste wewnątrz i chrupiące na brzegach. W parze ze świeżym guacamolem jest po prostu nieodparte.
Ingredients
1 Pieczeń wieprzowa (tyłek, łopatka lub łopatka)
3 łyżki cukru
2 łyżki soli
2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki czosnku w proszku
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżeczki zmielonego proszku chipotle
2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżeczki mielonej kolendry
3 Awokado
1 Limonka – wyciśnięta sok
1 średni pomidor – pokrojony w kostkę
½ Ananas – obrany i wydrążony
2 papryczki Jalapeno – wydrążone i posiekane
12 Miękkich skorup tortilli (lub więcej) – mąka lub kukurydza
Preparation
Zrób nacieranie, mieszając cukier i wszystkie przyprawy. Obficie natrzyj mieszaniną przypraw całą pieczeń wieprzową.
Ustaw wędzarnię na 225°F przy użyciu wybranych drewnianych biszkietów.
Wędzić pieczeń wieprzową, aż osiągnie temperaturę wewnętrzną 195°C°F. Może to zająć 14–18 godzin, w zależności od temperatury zewnętrznej.
Pokrój wieprzowinę w cienkie paski, pozbywając się tłuszczu i kości.
Przygotuj tropikalne guacamole, usuwając miąższ z awokado i włóż go do średniej wielkości miski. Rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Wyciśnij sok z limonki i wymieszaj go z puree z awokado. Wymieszać z pokrojonym w kostkę pomidorem, ananasem i posiekaną papryczką jalapeno.
Zrób carnitas, kładąc trochę szarpanej wieprzowiny na miękkiej tortilli. Na wierzch połóż odrobinę tropikalnego guacamole.