Bradley Wędzony bekon
Przejąłem mojego palacza Bradleya ze zdrową mieszanką podniecenia i niepokoju, zwłaszcza, że czytanie przygotowawcze, które zrobiłem, było tak mylące, jak to było pomocne.
Ingredients
(podaje 2)
50 g lekko wędzonego boczku, pokrojonego w smalec
4 jaja z wolnego wybiegu
10 g masła
1 łyżka crème fraîche
2 kromki chrupiącego chleba
sól pieprz
Preparation
Naturalnie marzę o przekrojeniu pierwszej strony doskonale wędzonego łososia lub włożeniu wędzonej ostrygi do wnętrza steku z polędwicy, ale najlepiej jest nauczyć się raczkować, zanim wyruszymy w kosztowny galop. Tak więc paski boczku wieprzowego wydawały się dobrym punktem wyjścia, bardzo niedrogie, ale także niezwykle wszechstronne, jeśli się sprawdzą.
Przy grubości zaledwie 2 cm paski na brzuchu utwardzały się łatwo, były ładne i jednolite, bez grubych obszarów.
Wyleczyć:
Użyłem mieszanki soli i jasnego brązowego cukru w proporcjach 3:1, położyłem na niej kawałki i przykryłem. Przykryty i przechowywany w lodówce przez noc wytworzył dużo płynu i zmienił kolor z jasnoróżowego mięsa wieprzowego na czerwono-brązowy bekon (co samo w sobie jest rozkoszą dla początkującego!) i był twardy w dotyku.
Opłukałam i moczyłam przez kilka minut, osuszyłam i pokroiłam kilka cienkich plasterków, aby wypróbować na wymagającym synu.
Smażony na sucho pięknie zabarwił się, nie wytwarzał żadnego płynu i smakował szokująco dobrze. Dla początkującego jest to świetny sposób na budowanie pewności siebie i zdecydowanie polecam go wypróbować. To, co udało mi się uratować od syna, wróciło na kilka dni do lodówki, gdzie trochę jeszcze wyschło, zanim zabrałam się za wędzenie na zimno.
Metoda palenia:
Problem numer jeden; temperatura wędzarni dość szybko wzrosła do 30°C, za ciepło do palenia na zimno. Adapter zimnego dymu jest niezbędny nawet przy zimnej pogodzie. To załatwione, dałem bekonowi czas wędzenia, ale krótkie 30 minut (osobiście preferuję lekko wędzone jedzenie) i tym razem boczek został pokrojony w smalec*. Ponieważ bekon jest sprzedawany w cenie około 3 razy wyższej od boczku wieprzowego, mógłbym sprawić, że boczek nocny stanie się stałym nawykiem. Jak widać na moim zdjęciu, śniadanie było smakowitym poczęstunkiem. Ponownie usmażyłam go na sucho, uzyskując chrupiący smalec i wystarczającą ilość tłuszczu z boczku, aby usmażyć na złoty kolor grubą kromkę własnego domowego chleba. Dodaj kremową jajecznicę i gotowe! bardzo szczęśliwy mąż.
* Krajalnica do bekonu? Ja sama wolę rustykalną kromkę, a smalec jest tak uniwersalny do sałatek, gulaszy, omletów, tart itp., po co się narażać na taki wydatek?
Smażymy na sucho smalec na złoty kolor i chrupiący. Wyjmować łyżką cedzakową i trzymać w cieple. Włóż patelnię z powrotem do pieca i usmaż kromki chleba na złoty kolor na pozostałym tłuszczu z boczku. Połóż plastry na ogrzanych talerzach.
Wytrzyj patelnię i włóż ją z powrotem do kuchenki. Na średnim ogniu rozpuść masło i crème fraîche, aż zacznie bulgotać. Wbij jajka, dodaj trochę soli i pieprzu i ubij luźno widelcem na kremową jajecznicę (nie rozgotuj jej, aby nie wyschła twarogu!).
Rozłóż jajecznicę na chlebie i obficie posmaruj chrupiącym smalcem. Natychmiast podawaj.