Boulangère Potatoes 

Boulangère Ziemniaki

Dan Shahin

Umieść tacę ziemniaków Boulangère bezpośrednio pod mięsem, aby uchwycić krople i soki podczas kucharza, które tylko zwiększą pyszny smak.

Ingredients

6 dużych ziemniaków woskowanych, takich jak Desiree, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki 3 cebule, pokrojone w cienkie plasterki

Liście z 1 pęczka tymianku

 600 ml bulionu – jeśli jest to dodatek do drugiego dania, dopasuj go do czegokolwiek innego, co gotujesz, każdy bulion będzie odpowiedni

25 g masła

Preparation



Na blaszce lub naczyniu ułożyć z grubsza warstwę ziemniaków i cebuli na blasze do pieczenia. Można to zrobić w formie pełnych, pojedynczych warstw każdego z nich lub układać 1 na 1 w rzędzie, aby utworzyć warstwy mieszane. Pomiędzy każdą warstwą posyp listkami tymianku, szczyptą soli i kilkoma szczyptami czarnego pieprzu.
Ostrożnie wlewaj bulion, gdyż chwilę zajmie przesączenie się go przez szczeliny ziemniaków i cebuli.
Dodaj szczyptę masła rozsypaną na wierzchu.

Metoda palenia

Ustaw wędzarnię na 110°C i gdy osiągnie tę temperaturę, włącz dym. Użyliśmy bisquettes z drewna jabłkowego, ale możesz użyć dowolnego Bisquettes Bradley Flavour Bisquette, jaki chcesz. Sugerujemy, jeśli podajesz to jako dodatek, danie jest dość uniwersalne, więc możesz je po prostu wędzić z biszkoptami o dowolnym smaku, których używasz do dania głównego. Całkiem niezłym rozwiązaniem jest także umieszczenie tacy na ziemniaki Boulangère bezpośrednio pod mięsem, aby wyłapać soki i soki powstałe podczas gotowania, co tylko doda im pysznego smaku.
Wędź przez 3-4 godziny, aż wierzch będzie chrupiący i nabierze ładnego złotego koloru, a ziemniaki będą cudownie miękkie i tłuste.