Wędzony Marynowany bakłażan
Od samego początku skóra jest nadal delikatna, ale kiedy się ochłodzi, wydaje się, że się zaostrza, i utrudnia jeść, jeśli używasz bakłażana w kanapkach.
Ingredients
4 bakłażany graffiti lub inne azjatyckie rodzaje bakłażanów, lub 2 średnie bakłażany (może być konieczne posolenie)
4 duże ząbki czosnku, posiekane
4 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub 2 łyżki suszonej
Po 4 łyżki octu balsamicznego i oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Preparation
W małej misce wymieszaj czosnek, bazylię, ocet balsamiczny, sól i pieprz i odstaw na 15 minut. Następnie dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy.
Jeśli planujesz podawać bakłażana na ciepło, przygotuj dodatkową marynatę. Zobacz sugestie dotyczące serwowania.
Uwielbiam smak skórki bakłażana, ale palenie w niskiej temperaturze powoduje twardnienie nawet najcieńszej skóry. Musiałam więc pójść na kompromis i obrać bakłażana w paski, zostawiając kawałek skórki.
Pokrój w okrągłe plastry o grubości 1/4 cala.
Bakłażana włóż do dużej miski i zalej marynatą.
Dokładnie i szybko wymieszaj, aby wszystkie kawałki były równomiernie pokryte z obu stron.
Pozostawić do marynowania na około 30 minut lub dłużej, od czasu do czasu mieszając.
Podczas marynowania bakłażana rozgrzej wędzarnię i generator dymu i podnieś temperaturę w komorze do 200°F.
Z bakłażanem na stojakach (zajmuje pełne dwa stojaki), umieść go w wędzarni i aplikuj od 40 minut do jednej godziny dymu jabłkowego.
Około 15 minut przed zakończeniem wędzenia rozgrzej grill do średniej mocy i posmaruj ruszt oliwą.
Po zakończeniu nadawania dymu przełóż bakłażana na grill.
Inne opcje to wykończenie bakłażana w wędzarni, pod brojlerem, upieczenie go w piekarniku lub podsmażenie na kuchence.
Grilluj plastry do miękkości; około 5 minut na stronę. Po upieczeniu przełóż do dużej miski i lekko posmaruj oliwą z oliwek.
Jabłko
Drewno
Lekki, owocowy i lekko słodki aromat dymu, który łączy się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i serem.
Shop Now