Wędzony Fasola klonowa
Dowiedz się, jak zrobić tę wędzoną fasolę klonu od zera. Dodaj boczek, a będziesz mieć idealne przystawki na każde wędzone lub grillowane mięso.
Ingredients
250 g suszonej fasoli północnej
½ cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
4 Ząbki czosnku, posiekane
Sól i pieprz do smaku
6 Plastry boczku, suszone
Do sosu:
¼ szklanki brązowego cukru
½ szklanki syropu klonowego
2 łyżki melasy
1 szklanka ketchupu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżeczka chili cayenne w proszku
1 łyżeczka papryki
½ łyżeczki proszku cebulowego
½ łyżeczki czosnku w proszku
½ łyżeczki nasion selera
Preparation
Suszoną fasolę włóż do pojemnika i zalej taką ilością wody, aby przykryła ją podwójnie.
Namocz przez noc.
Fasolę odcedź i włóż do dużego garnka.
Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę (lub do miękkości).
Odcedź fasolę i zachowaj 2 szklanki płynu.
Składniki na sos połączyć w dużej misce i dobrze wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym, aluminiowym naczyniu do pieczenia lub żeliwnym naczyniu/patelni połącz razem ugotowaną fasolę, zarezerwowane płyny i sos.
Podsmaż połowę boczku, aż się lekko zrumieni, zdejmij z patelni i pokrój na małe kawałki.
Dodaj cebulę i czosnek na patelnię i smaż, aż będą przezroczyste (3-5 minut).
Do mieszanki fasoli dodaj boczek, cebulę i czosnek.
Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby smaki się przegryzły.
Rozgrzej wędzarnię do 225°F z bisquettesami o smaku klonowym.
Posyp fasolę pozostałym surowym boczkiem (zapobiegnie to wyschnięciu fasoli w wyniku kapania tłuszczu do mieszanki) i umieść w wędzarni na 3 godziny.
W połowie wędzenia wmieszać boczek.
Po zakończeniu wędzenia podawaj ciepłe i ciesz się smakiem!
Przepis: Lena Clayton
Klon
Drewno
Dzięki lekko wędzonemu, słodkiemu i subtelnemu smakowi Maple Bisquettes doskonale nadają się do wędzenia indyków oraz wzmacniania smaku drobiu i ptactwa łownego.
Shop Now