Bradley Dymna zupa cebulowa z mędrcem, chrupiącymi grzankami i silnym cheddarem
Jest to brytyjskie podejście do francuskiej zupy cebulowej i jest idealne, aby wrócić do domu po usztywnieniu.
Ingredients
Służy 4
5 Bradley wędzonej cebuli, przekrojonej na pół i pokrojonej w cienkie plasterki
2 ząbki wędzonego czosnku Bradley, obrane i zmiażdżone
1 łyżeczka brązowego cukru
50 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
850 ml bulionu z kurczaka
150 ml białego wina
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
kilka świeżych listków szałwii, posiekanych, na koniec
pół małego bochenka lekko czerstwego chleba, porwanego na kawałki
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g mocnego cheddara, startego, do podania
Preparation
Wędzone Cebule *Ten przepis jest odpowiedni dla początkujących
Obierz 5 dużych, słodkich cebul – tych, które nazywaliśmy „hiszpańską cebulą” – i połóż na drucianej podstawce Bradley.
Na innym stojaku umieść kilka cebul czosnku (jest to opcjonalne, ale równie dobrze możesz skorzystać z okazji, aby je wypalić na dziś i w przyszłości)
Ustaw wędzarnię Bradley Smoker z 8-10 biszkoptami olchowymi (lub o wybranym smaku) w stosie i ustaw tak, jak przy zimnym wędzeniu (ale tak naprawdę nie ma potrzeby używania adaptera do zimnego dymu).
Wędź cebulę przez 2 godziny, wyjmij i odłóż na bok.
Cebula będzie wędzona na zewnątrz i słodka w środku.
Metoda:
Masło, oliwę i cukier umieścić w dużym rondlu o grubym dnie i rozpuścić na dużym ogniu. Gdy zacznie skwiercze, dodajemy pokrojoną cebulę i mieszamy.
Smaż przez 5 minut lub do momentu, aż cebula się zarumieni (nie spali), mieszając i obracając.
Zmniejsz ogień do najniższego i gotuj w spokoju przez kolejne 30 minut – po tym czasie cebula będzie wiotka, a dno patelni będzie brązowe i lepkie.
Teraz wlać białe wino i bulion, wymieszać i zeskrobać, aby pozbyć się lepkiej pozostałości, doprawić do smaku, doprowadzić do wrzenia i gotować delikatnie przez kolejną godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Podczas gdy zupa się gotuje, posmaruj podarty chleb oliwą z oliwek i rozłóż na blasze do pieczenia.
Piecz grzanki przez 15-20 minut lub do złotego koloru. Usuń i odłóż na bok.
Rozłóż gorącą zupę pomiędzy ogrzanymi miskami i posyp każdą posiekaną świeżą szałwią.
Podawać z grzankami i tartym serem cheddar.
Olcha
drewno
Olcha jest powszechnie stosowana do wędzonego łososia ze względu na jej łagodniejszy smak. Jednak dzięki lekkiemu, słodkiemu i piżmowemu smakowi jest to gładki aromat dymu, idealny do niemal każdego dania.
Shop Now