Squash, wędzony Risotto z Crispy Sage Butter
Ponieważ nadal cierpię na poświąteczny syndrom „nie mogę już stawić czoła mięsu”, zdecydowałam się wypróbować pocieszającą, kolorową alternatywę.
Ingredients
Średnia dynia piżmowa
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
Duża szalotka
Duży ząbek czosnku
50 g masła
275 g ryżu do risotto arborio
Kieliszek białego wina
75 g świeżo startego parmezanu
Garść podartych świeżych liści szałwii
Preparation
Palenie Dyni Piżmowej
Jestem przekonany, że niewielka ilość dymu ma ogromne znaczenie i że wrzucenie warzyw do wędzarni Bradley na 20–40 minut bez podgrzewania w szafce nada im wystarczający aromat dymu, aby dodać niuansów do potrawy, nie przytłaczając jej.
W moim przypadku zmniejszyłem o połowę średnia dynia piżmowa (od góry do dołu) i wyjęła nasiona,
Umieszczam go w szafce z kilkoma główkami czosnku i kilkoma czerwonymi papryczkami ramiro – część czosnku wykorzystałam, ale resztę zachowałam na inne okazje.
Jeśli chcesz uzyskać wyraźniejszy smak dymu, wędź dłużej lub pokrój połówki dyni na plasterki o grubości 1 cm i luźno rozłóż na drucianej kratce Bradley.
Ja użyłam biszkietów z drewna jabłkowego Risotto dyniowe z chrupiącym masłem szałwiowym -
(porcja dla 4)
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Przetnij dynia piżmowa na plastry o grubości 1 cm, rozłóż na blasze piekarnika i posyp Oliwa z oliwek i doprawić sól i pieprz.
Piecz przez około 25 minut, bardzo delikatnie. 30 minut, obracając raz w trakcie gotowania – dynia powinna lekko się zarumienić i być bardzo miękka, odstawić.
Ciepło 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego w rondlu.
W czasie pieczenia dyni obierz ją i pokrój w cienkie plasterki duża szalotka.
Zmiażdżyć A duży ząbek czosnku z łyżeczka soli i rozgnieć na pastę bokiem dużego noża.
Stopić 50 g masła na dużej patelni, dodaj czosnek, szalotkę, czarny pieprz i a szczypta pasm szafranu (gotować na małym ogniu przez 4 minuty, aż zmięknie, ale nie zmieni koloru).
Teraz dodaj 275 g ryżu do risotto arborio na patelnię i obróć, żeby posmarować masłem.
Teraz zwiększ ogień i zalej kieliszek białego wina wymieszać z ryżem i gdy tylko zostanie wchłonięty, zacząć dodawać bulion po łyżce (od tego momentu gotowanie zajmie 15-20 minut).
Gdy będzie już prawie miękki, złożyć 75 g świeżo startego parmezanu, posmakuj i w razie potrzeby dodaj sól, po czym odstaw na kilka minut.
Szybko rozpuść i na małej patelni dodaj ok garść podartych świeżych liści szałwiii usuń, gdy tylko liście staną się ciemniejsze.
Rozłóż risotto pomiędzy 4 podgrzanymi miseczkami makaronu, na wierzch połóż wędzoną dynię, gorącą z piekarnika i posmaruj łyżką masła szałwiowego.
Podawać natychmiast z parmezanem i tarką.
Jabłko
Drewno
Lekki, owocowy i lekko słodki aromat dymu, który łączy się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i serem.
Shop Now