Przyprawiony dym Pieczony Kalafior
Ten pieczony kalafior z przyprawionym dymem to fantastyczny sposób na zmianę rzeczy.
Ingredients
1 Cały kalafior
50 g miękkiego niesolonego masła
Sok z 1 cytryny
1 zmielony ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego sumaka
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej kolendry
Pierwsza część Garam Masali
1 łyżeczka pieprzu Aleppo - Pul Biber
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
Preparation
Metoda:
Połącz wszystkie składniki oprócz kalafiora w misce i dobrze wymieszaj. Na koniec powinien mieć 1 jednolity kolor, bez smug.
Odetnij zewnętrzne liście kalafiora.
W dużym garnku zagotuj dobrze osoloną wodę i dodaj kalafior.
Po ponownym zagotowaniu gotuj przez 7–10 minut, aż będzie miękka w dotyku, ale nadal będzie stawiać niewielki opór. Uważaj, żeby nie przesmażyć, bo się rozpadnie.
Odcedzić kalafior i pozostawić na 10 minut do zaparzenia.
Włącz wędzarnię i ustaw temperaturę na 110°C. Po osiągnięciu tej temperatury włącz dym. Użyliśmy bisquettes o smaku drewna wiśniowego, ale możesz użyć dowolnego Bisquettes Bradley Flavour Bisquette, jaki chcesz.
Posmaruj obficie przyprawionym masłem, starając się dostać pomiędzy różyczki do wnętrza kalafiora, jeśli to w ogóle możliwe. Zachowaj około 1/4-1/3 z tyłu do posmarowania.
Włóż kalafior do wędzarni z tacką ociekową pod spodem i pozostaw do wędzenia przez 1 godzinę, posmarowując w połowie pozostałym masłem przyprawionym.
wiśnia
Drewno
Cherry Bisquettes zapewniają łagodny, słodki i owocowy aromat, idealny do wędzenia drobiu, ryb, owoców morza, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, ptactwa wodnego, warzyw i serów.
Shop Now