Palenie w domu Chiles Chiles Przepis
Dwukrotnie wypróbowałem ten przepis na palenie Chiles Chiles za pomocą mojego palacza Bradleya, a teraz jest to zszywek do lodówki. Użyj swojego drewna preferencji, ale lubię kombinację dębu i mesquite. Uwagi: Możesz użyć zielonych jalapenos, ale czerwone są piękniejsze i mają głębszy, słodszy smak. Wyhoduj własne lub wybierz chili, które zaczynają stać się czerwone, ponieważ ostatecznie dojrzeją. Osoby wybrane bez czerwieni w skórkach zawsze pozostaną zielone. Robi około 3 filiżanek.
Ingredients
1 ¼ funta czerwonych, dojrzałych papryczek jalapeno z łodygami
½ szklanki suszonego czerwonego puree z chili z Nowego Meksyku lub dostępnej w handlu pasty chili, takiej jak Santa Cruz
⅓ szklanki wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka sypkiego ciemnobrązowego cukru
1 Ząbek świeżego czosnku, obrany i rozgnieciony
¼ łyżeczki soli
Preparation
Przygotuj wędzarnię zgodnie ze wskazówkami producenta. Używając biszkietów dębowych lub mesquite, osiągnij stałą temperaturę od 275 do 300°.
Umieść chili bezpośrednio na stojaku wędzarni lub użyj płytkiej, jednorazowej patelni foliowej.
Umieść go w chłodniejszym końcu komory wędzarniczej lub na górnym stojaku, jeśli Twój palacz go posiada.
Opuść pokrywę i wędź chili przez 2,5 godziny lub do czasu, aż będą miękkie, brązowe i lekko pomarszczone.
Wyjmij chipotles z wędzarni. W średnim, niereaktywnym rondlu połącz je z puree chili, wodą, koncentratem pomidorowym, octem, brązowym cukrem, czosnkiem i solą.
Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj, mieszając raz lub dwa razy, aż sos będzie bardzo gęsty, około 15 minut. Ochłodzić do temperatury pokojowej.
Przed użyciem przenieś chipotle do zadaszonego pojemnika i przechowuj w lodówce przez co najmniej 24 godziny. Można je przechowywać w lodówce do 2 tygodni lub zamrozić do 2 miesięcy.
Do suszonej papryki Chipotle:
Po wyjęciu chili z wędzarni połóż je na stojaku i pozostaw luźno przykryte w temperaturze pokojowej, aż będą chrupiące, jasne i suche, na jeden do dwóch tygodni, w zależności od wilgotności. Przechowywać szczelnie w temperaturze pokojowej.
Mesquite
Drewno
Jako najmocniejszy z gatunków wędzonych, doskonale uzupełnia bogate mięsa, takie jak stek, kaczka i jagnięcina, swoim mocniejszym, nieco słodszym i delikatniejszym niż Hikora smakiem.
Shop Now