Bradley Wędzone małże i monkfish zupa
Delikatne składniki wymagają delikatnego leczenia.
Ingredients
(porcja dla 4)
800 g małży lekko wędzonych
750 g żabnicy o grubości pokrojonej w medaliony o średnicy 3 cm
700ml bulionu rybnego
100 g crème fraîche
500 g małych młodych ziemniaków, obranych i ugotowanych do ugotowania
3 średnie pory, obrane, umyte, przekrojone na pół i pokrojone w cienkie plasterki
30 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
125 g młodych liści szpinaku, umytych
2 dojrzałe pomidory, usuń nasiona i pokrój w małą kostkę
sól pieprz
świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku
Preparation
Na szczęście małże są teraz łatwo dostępne przez cały rok dzięki uprawie linowej i te były szczególnie dobre.
Należy jednak traktować je ostrożnie (nie tylko po to, aby uniknąć złego żołądka), ale także po to, aby nie zamienić przysmaku w gumowatą, suchą i rozczarowującą ofiarę. Ponieważ chciałem włączyć żabnicę, chciałem również uniknąć przytłaczająco mocnego wędzonego posmaku małży.
Do tego przepisu będziesz potrzebować dużej ilości bulionu rybnego, który opisałem w „Nocie redaktora” na majowym blogu. Sugeruję, abyś do niego wrócił, jeśli masz ochotę przygotować własny (co zdecydowanie radzę to zrobić) .
Przygotuj małże, wrzucając je do zimnej wody i obracając, aby je zamknąć. Jeśli po energicznym uderzaniu o inne małże nadal się nie zamknęły, z pewnością nadszedł czas, aby je wyrzucić; są martwe, a ich spożycie może spowodować poważne rozstrój żołądka.
Zdrowe małże należy teraz oczyścić z pąkli i zanieczyszczeń powierzchniowych poprzez szorowanie, a „brodę” (włóknisty materiał mocujący małże do liny) należy ostrożnie wyciągnąć.
Małże należy teraz szybko ugotować.
W dużym rondlu podgrzej centymetr wody do wrzenia, umieść durszlak z małżami nad wodą i przykryj pokrywką, aby wyparować.
Gotuj na parze przez 3-4 minuty lub do momentu otwarcia muszli, NIE rozgotuj.
Natychmiast zdejmij z ognia.
Aby wędzić małże:
Ponieważ nie chciałem ryzykować dalszego gotowania lub wysuszenia małży, zdecydowałem się podłączyć adapter zimnego dymu do wędzarni Bradley i zamknąć górny otwór wentylacyjny wędzarni.
Do stosu dodałam dębowe biszkiety i gdy szafka wypełniła się dymem, umieściłam tam małże, rozłożone, wciąż w muszlach, na drucianej kratce nad foliową tacką ociekową. Pozwoliłem im na 20 minut palenia na zimno przy lekko uchylonym otworze wentylacyjnym. ZROBIONE!
Rezultat: wilgotne, delikatnie wędzone małże.
To ulubione danie całej rodziny, chociaż wędzone małże były nowością w tym daniu. Bez wątpienia dodały subtelnej, ale wyrazistej nuty smaku i wszystkim danie bardzo smakowało. Myślę, że mówimy o „pełnym sukcesie”! Nazywam to zupą, ale jest to satysfakcjonująca zupa na danie główne.
W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać oliwę z oliwek i drobno posiekany por, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu przez 5-6 minut, aż zmięknie.
Wlać gorący bulion, ponownie zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj crème fraîche i włóż ugotowane ziemniaki na patelnię.
Gotuj delikatnie przez kolejne 5 minut, następnie dodaj kawałki żabnicy, wrzucając je do płynu, aby równomiernie się ugotowały.
Po 2 minutach dodać pokrojone pomidory, młody szpinak i wędzone małże.
Przykryj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie, a małże będą gorące.
Posmakuj i ostatecznie dopraw przyprawy, dodając na koniec sok z cytryny, aby uniknąć odbarwienia szpinaku.
Podzielić pomiędzy ogrzane miski i natychmiast podawać.
Dąb
Drewno
Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.
Shop Now