Bradley Smoked Mussel & Monkfish Soup

Bradley Wędzone małże i monkfish zupa

Sandra Tate

Delikatne składniki wymagają delikatnego leczenia.

Ingredients

(porcja dla 4)

800 g małży lekko wędzonych

750 g żabnicy o grubości pokrojonej w medaliony o średnicy 3 cm

700ml bulionu rybnego

100 g crème fraîche

500 g małych młodych ziemniaków, obranych i ugotowanych do ugotowania

3 średnie pory, obrane, umyte, przekrojone na pół i pokrojone w cienkie plasterki

30 g masła

2 łyżki oliwy z oliwek

125 g młodych liści szpinaku, umytych

2 dojrzałe pomidory, usuń nasiona i pokrój w małą kostkę

sól pieprz

świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku

Preparation

Na szczęście małże są teraz łatwo dostępne przez cały rok dzięki uprawie linowej i te były szczególnie dobre.

Należy jednak traktować je ostrożnie (nie tylko po to, aby uniknąć złego żołądka), ale także po to, aby nie zamienić przysmaku w gumowatą, suchą i rozczarowującą ofiarę. Ponieważ chciałem włączyć żabnicę, chciałem również uniknąć przytłaczająco mocnego wędzonego posmaku małży.

Do tego przepisu będziesz potrzebować dużej ilości bulionu rybnego, który opisałem w „Nocie redaktora” na majowym blogu. Sugeruję, abyś do niego wrócił, jeśli masz ochotę przygotować własny (co zdecydowanie radzę to zrobić) .

Przygotuj małże, wrzucając je do zimnej wody i obracając, aby je zamknąć. Jeśli po energicznym uderzaniu o inne małże nadal się nie zamknęły, z pewnością nadszedł czas, aby je wyrzucić; są martwe, a ich spożycie może spowodować poważne rozstrój żołądka.

Zdrowe małże należy teraz oczyścić z pąkli i zanieczyszczeń powierzchniowych poprzez szorowanie, a „brodę” (włóknisty materiał mocujący małże do liny) należy ostrożnie wyciągnąć.

Małże należy teraz szybko ugotować.

W dużym rondlu podgrzej centymetr wody do wrzenia, umieść durszlak z małżami nad wodą i przykryj pokrywką, aby wyparować.

Gotuj na parze przez 3-4 minuty lub do momentu otwarcia muszli, NIE rozgotuj.

Natychmiast zdejmij z ognia.

Aby wędzić małże:

Ponieważ nie chciałem ryzykować dalszego gotowania lub wysuszenia małży, zdecydowałem się podłączyć adapter zimnego dymu do wędzarni Bradley i zamknąć górny otwór wentylacyjny wędzarni.

Do stosu dodałam dębowe biszkiety i gdy szafka wypełniła się dymem, umieściłam tam małże, rozłożone, wciąż w muszlach, na drucianej kratce nad foliową tacką ociekową. Pozwoliłem im na 20 minut palenia na zimno przy lekko uchylonym otworze wentylacyjnym. ZROBIONE!

Rezultat: wilgotne, delikatnie wędzone małże.  

To ulubione danie całej rodziny, chociaż wędzone małże były nowością w tym daniu. Bez wątpienia dodały subtelnej, ale wyrazistej nuty smaku i wszystkim danie bardzo smakowało. Myślę, że mówimy o „pełnym sukcesie”! Nazywam to zupą, ale jest to satysfakcjonująca zupa na danie główne.

W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać oliwę z oliwek i drobno posiekany por, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu przez 5-6 minut, aż zmięknie.

Wlać gorący bulion, ponownie zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodaj crème fraîche i włóż ugotowane ziemniaki na patelnię.

Gotuj delikatnie przez kolejne 5 minut, następnie dodaj kawałki żabnicy, wrzucając je do płynu, aby równomiernie się ugotowały.

Po 2 minutach dodać pokrojone pomidory, młody szpinak i wędzone małże.

Przykryj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie, a małże będą gorące.

Posmakuj i ostatecznie dopraw przyprawy, dodając na koniec sok z cytryny, aby uniknąć odbarwienia szpinaku.

Podzielić pomiędzy ogrzane miski i natychmiast podawać.

Dąb
 Drewno

Biszkiety dębowe dla wędzarzy Bradley

Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.

Shop Now