Smoked Oyster Carpet Bagger Steak with Rosti & Gremolata Butter

Wędzony Oyster Dywan Bagger Steak z Rosti & Gremolata Butter

Sandra Tate

Czy jest lepszy sposób na świętowanie Walentynek niż ostrygi?

Ingredients

(podaje 2)

dla prostego bulionu dworskiego:

100 ml białego wina

mały pęczek natki pietruszki i tymianku

plasterek cytryny

6 ostryg

400 g plasterka steku ribeye lub sirlonu (powinien mieć dobre 3 cm grubości)

na masło gremolatowe:

50 g masła

1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

1 ząbek czosnku, rozgnieciony na miąższ

dla rosti:

1 średni/duży ziemniak

Preparation

Moja sugestia jest taka, abyś kupił tuzin, podał 6 au naturelle jako przystawkę, a pozostałe 6 wędził, aby przygotować wystawną kolację złożoną z wędzonych ostryg i „steku z ribeye” typu „carpet bagger”.

Prawdopodobnie najbardziej klasyczny przykład jedzenia typu „surf and turf”.

W tym celu ostrygi gotuje się krótko w prostym bulionie dworskim, a następnie delikatnie wędzi.

Następnie delikatnie wpycha się je do steku, który również jest krótko gotowany.

Zachowałem dwie wędzone ostrygi, aby usiąść okrakiem na steku, razem z odrobiną żywego masła gremolata.

I podążać? Dobrze...

Metoda wędzenia ostryg:

Ostrożnie usuń ostrygi z muszli, spłucz wszelkie ślady piasku lub muszli i odłóż na bok.

Składniki bulionu sądowego umieść w bardzo małym rondelku i dodaj 100 ml wody.

Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty.

Włóż ostrygi do likieru i gotuj delikatnie przez nie więcej niż minutę.

Wyjmować łyżką cedzakową i pozostawić do ostygnięcia.

Ułóż je na kawałku folii i posmaruj lekką oliwą z oliwek, aby zapobiec wysuszeniu.

Teraz wędź je na zimno z biszkietami dębowymi załadowanymi do wędzarni Bradley Smoker przez 15 minut (lub do 30 minut, jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny smak).

Wyjmij, zawiń i przechowuj w lodówce do momentu użycia.

Przygotuj masło gremolata, siekając skórkę z cytryny, miąższ czosnku i natkę pietruszki, a następnie wciśnij to i wyciśnięty sok z cytryny do masła płaską stroną noża kuchennego. Zwiń w rulon i odłóż na bok.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ziemniaka obieramy i gotujemy przez 12 minut.

Odcedź i pozostaw do ostygnięcia na tyle, aby można było się nim zająć, a następnie zdejmij skórkę kciukami i zetrzyj na grubej tarce do miski.

Dodaj sól do smaku i 25 g przygotowanego masła gremolata.

Wymieszaj, aby połączyć, a następnie ułóż mieszankę ziemniaków w 2 kształty rosti na natłuszczonej blasze piekarnika.

Piec przez 20-30 minut na złoty kolor.

Podczas gotowania rosti wytnij nacięcie z boku steku, tak aby powstała kieszeń wystarczająco duża, aby zmieścić 4 wędzone ostrygi (delikatnie je wepchnij).

Posmaruj powierzchnię steku oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.

Postaw ciężką patelnię lub patelnię na kuchence i podgrzej ją do wędzenia, a następnie smaż stek przez 3-4 minuty z każdej strony (aby był rzadki lub średnio wysmażony).

Odstaw stek na 5–6 minut, a następnie pokrój maszynę do dywanów na dwie grube połówki, z których każda zawiera 2 wędzone ostrygi.

Pracując teraz szybko, podawaj stek z worka dywanowego okrakiem na rosti na ogrzanych talerzach.

Na wierzchu ułóż pozostałe ostrygi wędzone i krążek masła gremolata.

Podawać natychmiast z zielonymi warzywami i liśćmi rukoli.

Dąb
 Drewno

Biszkiety dębowe dla wędzarzy Bradley

Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.

Shop Now