Gorący Wędzony łosoś Cajun z makaronem, rakietowymi pesto i wiosennymi warzywami
Odkryłem, że połączenie wędzonego łososia z skorupą Cajun przypraw jest całkowitą rozkoszą z tym lekkim, wiosennym makaronem warzywnym.
Ingredients
(porcja dla 4)
1 ząbek czosnku
40g świeżych liści rukoli dzikiej
20 g tartego parmezanu
1 łyżeczka soli
Sok cytrynowy
Czarny pieprz
Oliwa z oliwek
500g makaronu
Kubek rozmrożonego mrożonego groszku
Góry brokułowe
2-3 łyżki pesto z rukoli
Courgette
Preparation
Przekonałem się, że połączenie wędzonego na gorąco łososia ze skórką przypraw Cajun to całkowita rozkosz z tym lekkim, wiosennym makaronem warzywnym.
Łosoś wędzony na gorąco, o krótkim czasie peklowania, to rzecz niezwykle soczysta i piękna, a wędzony smak ryb i przypraw to taki, do którego będziesz chciał wracać.
Peklowanie i wędzenie łososia:
Wymieszaj razem 30 g soli I 20 g nierafinowanego cukru W 400 ml wody w szczelnym pojemniku, zanurz 4 filety z łososia przez 20-30 minut, następnie spłucz i całkowicie osusz.
Ustaw wędzarnię Bradley Smoker na temperaturę w szafce wynoszącą 75°C/150°F i dołóż do stosu biszkiety dębowe.
Poczekaj, aż szafka osiągnie wymaganą temperaturę i wypełnij ją dymem.
Pokryj górną powierzchnię filetów Mieszanka przypraw Cajun (dostępny w większości supermarketów), aby przykryć, poklepać, aby powstała sucha skórka, przenieść na drucianą kratkę Bradley i wędzić przez 1 godzina.
Odstawić w ciepłe miejsce.
Metoda:
Najpierw przygotuj porcję świeżego pesto z rukoli, umieszczając je w małym robocie kuchennym 1 ząbek czosnku, zmiażdżony; 40 g świeżych liści rukoli dzikiej; 20 g tartego parmezanu; 20 g płatków migdałowych; 1 łyżeczka sól; wyciśnięty sok z cytryny; zmielony czarny pieprz i oliwa z oliwek w ilości wystarczającej do uzyskania gęstej pasty.
Przetwarzaj krótko i przechowuj w zakręcanym słoiku, dolewając więcej oliwy z oliwek, aby pokryć powierzchnię, aż będzie potrzebna.
Powinno Ci wystarczyć na kolejny dzień – przechowuj w lodówce.
Teraz podgrzej duży garnek z osoloną wodą do wrzenia i dodaj 500g makaronu według własnego wyboru.
Postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu dotyczącymi czasu gotowania i dodaj obficie filiżanka rozmrożonego, mrożonego groszku i trochę delikatnej łodygi blaty brokułowe na patelnię na 2 minuty przed końcem gotowania.
Odcedź przez durszlak, wróć na patelnię i wymieszaj 2-3 łyżki pesto z rukoli do udekorowania przed podaniem między miskami podgrzanego makaronu.
Na każdym z nich ułóż filet z wędzonego na gorąco łososia Cajun i udekoruj kilkoma nitkami delikatnej julienne z cukini.
Natychmiast podawaj.
Dąb
Drewno
Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.
Shop Now