Hot Smoked Cajun Salmon with Pasta, Rocket Pesto & Spring Vegetables

Gorący Wędzony łosoś Cajun z makaronem, rakietowymi pesto i wiosennymi warzywami

Sandra Tate

Odkryłem, że połączenie wędzonego łososia z skorupą Cajun przypraw jest całkowitą rozkoszą z tym lekkim, wiosennym makaronem warzywnym.

Ingredients

(porcja dla 4)

1 ząbek czosnku

40g świeżych liści rukoli dzikiej

20 g tartego parmezanu

1 łyżeczka soli

Sok cytrynowy

Czarny pieprz

Oliwa z oliwek

500g makaronu

Kubek rozmrożonego mrożonego groszku

Góry brokułowe

2-3 łyżki pesto z rukoli

Courgette

Preparation

Przekonałem się, że połączenie wędzonego na gorąco łososia ze skórką przypraw Cajun to całkowita rozkosz z tym lekkim, wiosennym makaronem warzywnym.

Łosoś wędzony na gorąco, o krótkim czasie peklowania, to rzecz niezwykle soczysta i piękna, a wędzony smak ryb i przypraw to taki, do którego będziesz chciał wracać.

Peklowanie i wędzenie łososia:

Wymieszaj razem 30 g soli I 20 g nierafinowanego cukru W 400 ml wody w szczelnym pojemniku, zanurz 4 filety z łososia przez 20-30 minut, następnie spłucz i całkowicie osusz.

Ustaw wędzarnię Bradley Smoker na temperaturę w szafce wynoszącą 75°C/150°F i dołóż do stosu biszkiety dębowe.

Poczekaj, aż szafka osiągnie wymaganą temperaturę i wypełnij ją dymem.

Pokryj górną powierzchnię filetów Mieszanka przypraw Cajun (dostępny w większości supermarketów), aby przykryć, poklepać, aby powstała sucha skórka, przenieść na drucianą kratkę Bradley i wędzić przez 1 godzina.

Odstawić w ciepłe miejsce.

Metoda:

Najpierw przygotuj porcję świeżego pesto z rukoli, umieszczając je w małym robocie kuchennym 1 ząbek czosnku, zmiażdżony; 40 g świeżych liści rukoli dzikiej; 20 g tartego parmezanu; 20 g płatków migdałowych; 1 łyżeczka sól; wyciśnięty sok z cytryny; zmielony czarny pieprz i oliwa z oliwek w ilości wystarczającej do uzyskania gęstej pasty.

Przetwarzaj krótko i przechowuj w zakręcanym słoiku, dolewając więcej oliwy z oliwek, aby pokryć powierzchnię, aż będzie potrzebna.

Powinno Ci wystarczyć na kolejny dzień – przechowuj w lodówce.

Teraz podgrzej duży garnek z osoloną wodą do wrzenia i dodaj 500g makaronu według własnego wyboru.

Postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu dotyczącymi czasu gotowania i dodaj obficie filiżanka rozmrożonego, mrożonego groszku i trochę delikatnej łodygi blaty brokułowe na patelnię na 2 minuty przed końcem gotowania.

Odcedź przez durszlak, wróć na patelnię i wymieszaj 2-3 łyżki pesto z rukoli do udekorowania przed podaniem między miskami podgrzanego makaronu.

Na każdym z nich ułóż filet z wędzonego na gorąco łososia Cajun i udekoruj kilkoma nitkami delikatnej julienne z cukini.

Natychmiast podawaj.

Dąb
 Drewno

Biszkiety dębowe dla wędzarzy Bradley

Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.

Shop Now