
Wędzony Rybowa solanka
Oto przepis na wędzoną rybną solankę, którego używałem od 15+ lat. Jest to fantastyczne dla łososia, pstrąga stalowego i błękitnopłetwy, ale myślę, że powinien również działać na innych rybach. To dziwna kolekcja składników, ale naprawdę działa. Jest to również niezwykle wybaczające na wiele sposobów. Część przebaczenia jest wspomniana w kierunku, ale od czasu do czasu pomijałem liście pieprzu cytrynowego lub zatoki i nadal jest to wspaniałe. Zmieniłem również stosunek soli/cukru dla przyjaciół, którzy lubili słodszy dym (nieco mniej soli i trochę więcej cukru).
Ingredients
1 kwarta wody
1/2 szklanki soli niejodowanej (mało w przypadku soli kuchennej, zaokrąglone w przypadku koszernej)
1/2 szklanki białego cukru
4 uncje taniej szkockiej (rum lub bourbon można łatwo zastąpić)
3 uncje soku z cytryny
5 kawałków mielonego czosnku (około 1/8 szklanki mielonego czosnku ze słoika)
1/4 szklanki przyprawy do marynowania
1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
5 liści laurowych
Preparation
Filety delikatnie opłucz w chłodnej wodzie; usuń nadmiar wody gazetą lub szklanym lub plastikowym (NIE metalowym) pojemnikiem. Wymieszaj składniki w dużej misce, aż cukier i sól się rozpuszczą. Ostudzić do temperatury pokojowej. Zalewamy filety solanką tak, aby były przykryte.
Przechowywać w lodówce przez 4-24 godziny, w zależności od grubości filetów i gustu
Wyjąć filety z solanki, osuszyć papierowymi ręcznikami. Suszyć na powietrzu przez 3 godziny +/-, aby umożliwić utworzenie błonki; na tym etapie rybę można przechowywać w lodówce przez co najmniej kilka tygodni przed wędzeniem.
Jeśli zdecydujesz się wędzić rybę, wędź biszkietami z jabłka, olchy, dębu lub wiśni (moje ulubione to dąb lub połączenie jabłka i wiśni). Pamiętaj, że gdy wędzarnia się nagrzewa, ułóż rybę na stojakach i pozostaw do wyschnięcia na około godzinę lub do momentu, aż na powierzchni ryby utworzy się glazura.