Hot Smoked Trout, Spinach & Horseradish Soufflé Tart

Gorący Wędzony pstrąg, Szpinak i tart sufledish

Sandra Tate

Aby zachować mój wędzony pstrąg tak soczystego, jak to możliwe, zdecydowałem, że przy tej okazji zatrzymam rybę w całości, musi istnieć dobry powód, dla którego Arbroath Smokies i Kippers nie są filetowane przed paleniem! Trochę więcej skrzypków do usunięcia ciała, ale myślę, że było warto.

Ingredients

200 g liści młodego szpinaku

3 jajka

30 g masła

30 g mąki zwykłej

Sól

Pieprz

2-3 łyżeczki kremu chrzanowego

Preparation

Weź 2 duże świeże pstrągi.

Aby peklować i wędzić pstrąga, najpierw wymieszaj 30 g soli morskiej z 30 g jasnego brązowego cukru i tarty skórka z cytryny.

Usuń głowy pstrąga i włóż trochę mieszanki do zagłębień, a następnie na skórę.

Pozostawić w pojemniku (oddadzą trochę wilgoci) na 30 minut, następnie dokładnie wypłukać i całkowicie osuszyć papierem kuchennym.

Lekko naoliwij skórę, aby zapobiec sklejaniu się ryby i połóż ją na drucianej kratce Bradley. Pozostaw na godzinę do dalszego wyschnięcia, skóra będzie już dość skórzasta.

W międzyczasie ustaw wędzarnię Bradley Smoker i rozgrzej szafkę do ok 95°C/200°F z kilkoma dębowymi biszkietami w stosie.

Wędzić pstrąga przez 1 godzinę lub do momentu, aż miąższ stanie się nieprzezroczysty, temperatura wnętrza 72°C.

Pozostawić do ostygnięcia, a następnie delikatnie zdjąć skórę i usunąć płatki rybne z ości, odłożyć na bok.

Do tarty potrzebne będą: opakowanie gotowego ciasta kruchego.

Rozgrzej piekarnik do 180°C/350°F. Ciasto rozwałkować i wyłożyć a Forma do tarty o średnicy 26 cm z luźnym dnem, nakłuj spód widelcem i piecz „na ślepo” przez 10-12 minut, aż ciasto będzie suche na powierzchni.

Wyjmij z piekarnika.

Sparzyć 200 g liści młodego szpinaku, odcisnąć i posypać spód tarty wraz z różowymi płatkami wędzonego pstrąga.

Teraz osobno 3 jajka, umieszczając białka w dużej misce.

Przygotować sos beszamelowy poprzez rozpuszczenie 30 g masła razem z 30 g mąki zwykłej do rondelka, po wymieszaniu i spienieniu dodać 300ml mleka i energicznie ubijać, aż sos będzie gładki i zacznie wrzeć - zdjąć z ognia i ubić 3 żółtka.

Dopraw z sól, pieprz i 2-3 łyżeczki kremu chrzanowego.

Teraz wymieszaj 3 białka jaj z odrobiną sól aż do uzyskania miękkich szczytów.

Do ubitych białek dodać sos beszamelowy i polać tartę.

Delikatnie wyrównaj masę sufletową do krawędzi za pomocą noża paletowego.

Piec 25-30 minut, aż się zarumieni i wyrośnie.

Podawać natychmiast z sałatką lub groszkiem ogrodowym.

Dąb
 Drewno

Biszkiety dębowe dla wędzarzy Bradley

Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.

Shop Now