Gorący Wędzony pstrąg, Szpinak i tart sufledish
Aby zachować mój wędzony pstrąg tak soczystego, jak to możliwe, zdecydowałem, że przy tej okazji zatrzymam rybę w całości, musi istnieć dobry powód, dla którego Arbroath Smokies i Kippers nie są filetowane przed paleniem! Trochę więcej skrzypków do usunięcia ciała, ale myślę, że było warto.
Ingredients
200 g liści młodego szpinaku
3 jajka
30 g masła
30 g mąki zwykłej
Sól
Pieprz
2-3 łyżeczki kremu chrzanowego
Preparation
Weź 2 duże świeże pstrągi.
Aby peklować i wędzić pstrąga, najpierw wymieszaj 30 g soli morskiej z 30 g jasnego brązowego cukru i tarty skórka z cytryny.
Usuń głowy pstrąga i włóż trochę mieszanki do zagłębień, a następnie na skórę.
Pozostawić w pojemniku (oddadzą trochę wilgoci) na 30 minut, następnie dokładnie wypłukać i całkowicie osuszyć papierem kuchennym.
Lekko naoliwij skórę, aby zapobiec sklejaniu się ryby i połóż ją na drucianej kratce Bradley. Pozostaw na godzinę do dalszego wyschnięcia, skóra będzie już dość skórzasta.
W międzyczasie ustaw wędzarnię Bradley Smoker i rozgrzej szafkę do ok 95°C/200°F z kilkoma dębowymi biszkietami w stosie.
Wędzić pstrąga przez 1 godzinę lub do momentu, aż miąższ stanie się nieprzezroczysty, temperatura wnętrza 72°C.
Pozostawić do ostygnięcia, a następnie delikatnie zdjąć skórę i usunąć płatki rybne z ości, odłożyć na bok.
Do tarty potrzebne będą: opakowanie gotowego ciasta kruchego.
Rozgrzej piekarnik do 180°C/350°F. Ciasto rozwałkować i wyłożyć a Forma do tarty o średnicy 26 cm z luźnym dnem, nakłuj spód widelcem i piecz „na ślepo” przez 10-12 minut, aż ciasto będzie suche na powierzchni.
Wyjmij z piekarnika.
Sparzyć 200 g liści młodego szpinaku, odcisnąć i posypać spód tarty wraz z różowymi płatkami wędzonego pstrąga.
Teraz osobno 3 jajka, umieszczając białka w dużej misce.
Przygotować sos beszamelowy poprzez rozpuszczenie 30 g masła razem z 30 g mąki zwykłej do rondelka, po wymieszaniu i spienieniu dodać 300ml mleka i energicznie ubijać, aż sos będzie gładki i zacznie wrzeć - zdjąć z ognia i ubić 3 żółtka.
Dopraw z sól, pieprz i 2-3 łyżeczki kremu chrzanowego.
Teraz wymieszaj 3 białka jaj z odrobiną sól aż do uzyskania miękkich szczytów.
Do ubitych białek dodać sos beszamelowy i polać tartę.
Delikatnie wyrównaj masę sufletową do krawędzi za pomocą noża paletowego.
Piec 25-30 minut, aż się zarumieni i wyrośnie.
Podawać natychmiast z sałatką lub groszkiem ogrodowym.
Dąb
Drewno
Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.
Shop Now