A Kedgeree Breakfast with Bradley Smoked Ling

A Śniadanie Kedgeree z Bradleyem wędzonym lingiem

Sandra Tate

Ekologów nieustannie przypomina nam się wypróbowanie różnych ryb, aby pomóc w zachowaniu zasobów rybnych. Tutaj stajemy się kreatywni z Ling ...

Ingredients

na kedgeree (wystarczające dla czterech osób):

750g filetu z molwy wędzonego na zimno

50 g masła

1 mała cebula, obrana i drobno posiekana

Świeży imbir o długości 2 cm, obrany i drobno posiekany

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka curry Madras

300 ml ryżu basmati

600 ml bulionu z kurczaka

sól pieprz

skończyć:

4 jajka, gotowane przez 6 minut, ostudzone, obrane i przekrojone na pół

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

sok z cytryny do smaku

Preparation

W tym miesiącu przedstawiamy ling - nie znasz go? Cóż, wyglądem przypomina dorsza lub plamiaka; piękna biała, łuszcząca się ryba, która po wędzeniu jest delikatna i soczysta. Ekolodzy nieustannie przypominają nam, abyśmy próbowali różnych ryb, aby pomóc chronić nasze zasoby rybne. Szczerze mówiąc, ciężko byłoby mi odróżnić molwę od plamiaka, ale ponieważ filety oferowane u mojego sprzedawcy ryb były tego dnia najgrubsze i najlepiej wyglądające, kupiłem molwę. Wędziłam na zimno filet o wadze 750 g i postanowiłam zafundować rodzinie jedno z najlepszych niedzielnych śniadań, jakie znam – kedgeree. Można to poprawić jedynie poprzez zlecenie gotowania komuś innemu. Spójrz tylko na te cudownie wilgotne płatki rybne!

metoda Palenie lingu: 

Przygotuj solankę z 1 litra wrzącej wody, 30 g soli i 20 g jasnego brązowego cukru. Mieszaj, aż sól i cukier się rozpuszczą, a następnie całkowicie ostudź przed zanurzeniem filetu z molwy, miąższem do dołu, w solance. Pozostawić na 1 godzinę, następnie odcedzić, osuszyć ręcznikiem kuchennym i pozostawić na noc bez przykrycia w lodówce.

Załaduj wędzarnię Bradley stosem dębowych biszkietów, zamocuj zimne pudełko do wędzenia i poczekaj, aż szafka napełni się dymem. Połóż filet skórą do dołu na drucianej półce i wędź przez 1 1/2 godziny.

Dokończ w kuchni

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Połóż filet z molwy skórą do dołu i piecz przez 10 minut, wyjmij i odłóż na bok.

Rozpuść 30 g masła w rondlu i podsmaż cebulę i posiekany imbir przez 4-5 minut, aż zmiękną, ale nie zmienią koloru. Dodać kurkumę, curry, kilka ziaren pieprzu, łyżeczkę soli i ryż basmati. Mieszaj wszystko razem szpatułką, aż ryż pokryje się i będzie lśniący. Dodać gorący bulion i doprowadzić do wrzenia. Przykryj i gotuj na najmniejszym ogniu przez 15 minut lub do momentu, aż ryż będzie prawie ugotowany.

Wędzoną molwę oddzielamy od skóry w dużych płatkach, pamiętając o pozostawieniu ości. Staraj się przy tym nie rozbijać ryby zbyt mocno. Do ryżu dodać wędzoną molwę i delikatnie wymieszać. ponownie postawić na ogniu na kolejne 3-5 minut, aż ryba się ponownie podgrzeje, a ryż będzie miękki.

Dodać natkę pietruszki, resztę masła (pokrojonego w kostkę) i sok z cytryny do smaku. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół ugotowane jajka i natychmiast podawaj.

Dąb
 Drewno

Biszkiety dębowe dla wędzarzy Bradley

Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.

Shop Now